Het gezin Lurvink krijgt het predicaat uitgereikt. Foto: Jan Oberink
Het gezin Lurvink krijgt het predicaat uitgereikt. Foto: Jan Oberink

Borstelfabriek Luva is nu hofleverancier

Economie

AALTEN -  Martin Lurvink, eigenaar van Borstelfabriek M.J.J. Lurvink BV oftewel Luva, heeft op vrijdag 18 februari het predicaat Hofleverancier van de Koning gekregen. De overhandiging werd door burgemeester Anton Stapelkamp in naam van de koning gedaan. Ook wethouder Martin Veldhuizen was aanwezig. Samen met familie, vrienden en collega’s werd dit bijzondere moment gevierd. 

Door Eva Schipper

Het predicaat van Hofleverancier wordt niet zomaar uitgereikt. Het bedrijf moet aan zeer strikte voorwaarden voldoen. Zo moet het bedrijf een vooraanstaande plaats innemen in de regio en daarnaast minimaal honderd jaar bestaan. De bedrijfsvoering moet onberispelijk zijn. Ook moet de directie van onbesproken gedrag zijn, net als de onderneming zelf. Lurvink bestond twee jaar geleden tweehonderd jaar. Daarom werd toentertijd de aanvraag gedaan. De aanvraag kost ontzettend veel administratief werk, want alle voorwaarden moet het bedrijf zelf kunnen aantonen. Twee jaar geleden zou het moment van overhandiging zijn, maar corona gooide roet in eten. Daarom werd er een nieuwe datum uitgekozen.

Anton Stapelkamp in zijn toespraak: “Namens Zijne Majesteit de Koning mag ik vandaag de oorkonde overhandigen die hoort bij de toekenning van het recht om de woorden Bij Koninklijke Beschikking Hofleverancier te mogen voeren.” Hij benadrukt het bijzondere: “In elf jaar burgemeesterschap heb ik het niet eerder meegemaakt en in onze gemeente zijn er momenteel ook maar twee andere hofleveranciers, Hoopman Machines en Slagerij Michel Gleis.” De burgemeester spreekt zijn trots uit voor de ondernemersfamilie en het personeel van de borstelfabriek.

Martin Lurvink spreekt ook tijdens de ceremonie. Eerst wordt stilgestaan bij de geschiedenis van de borstelfabriek. Duidelijk wordt hoe de borstels tweehonderd jaar geleden gemaakt werden en hoe ze tegenwoordig gemaakt worden. In de loop der jaren hebben er ontzettend veel veranderingen plaatsgevonden met veel nieuwe technieken. Het bedrijf is altijd een familiebedrijf geweest. De vader van Martin heeft dan ook erg veel betekend voor het bedrijf.
“In 2008 werd mijn vader erg ziek. We hebben toen de beslissing moeten nemen dat ik het bedrijf zou gaan overnemen.” In een korte tijd heeft de vader van Martin zijn zoon bijgeleerd. “In 2010 overleed mijn vader, ik stond er vanaf toen alleen voor.” Het heeft de familie ontzettend veel energie gekost om na deze klap het bedrijf weer draaiende te krijgen. Martin bedankt iedereen die geholpen heeft aan het bedrijf en in het bijzonder bedankt hij zijn personeel. Hij eindigt zijn speech: “Papa deze is voor jou.”

Ook de moeder van Martin spreekt haar trots uit voor haar zoon. Ria Lurvink: “In april 2010 is jouw vader, jouw grootste vriend overleden en stond je er plotseling alleen voor. Dat was niet makkelijk. Maar met ijzeren wilskracht, lef, talent knokte je. Wat een bedrijf. Nu sta je hier als geweldige eigenaar van een prachtbedrijf, met een prachtig gezin achter je; mijn grote volwassen zoon!” Ria bedacht een passend cadeau voor dit bijzondere moment. Er zal een grote vlag gemaakt worden die deze bijzondere dag bestempelt.
Ook Martin Veldhuizen is aanwezig. Naast dat hij wethouder is, heeft hij ook nauw contact met de familie Lurvink. Ook hij vertelt hoeveel wilskracht Martin heeft. “Het succes van een bedrijf zit hem in het nakomen van afspraken, het leveren van kwaliteit en het blijven innoveren van de techniek. De borstelfabriek heeft het allemaal.”

De ceremonie eindigt met nog een bijzonder moment. Martin: “Ik zou graag van dit moment gebruik willen maken. Wil jij mijn vrouw zijn?” De dag werd afgesloten met een feest in ‘t Noorden.

Collega's, familie en vrienden van de borstelfabriek. Foto: Eva Schipper