Joram van Donk. Foto: PR
Joram van Donk. Foto: PR

Economische groei ter discussie in Tegenlicht Meet Up Bredevoort

Maatschappij

Economische groei ter discussie in
Tegenlicht Meet Up

Gesprekken onder leiding van Jan Wijbrans

BREDEVOORT - De overheid en het bedrijfsleven richten zich steevast op economische groei. Als de economie groeit, wordt alles beter. Maar klopt die aanname wel? En kan het ook anders? Daar pwordt over gesproken in de Tegenlicht Meet Up ‘De ontgroeiers’ op vrijdag 4 maart in de Koppelkerk in Bredevoort. De avond is zowel online als live in de zaal te volgen. Aanvang 20 uur. Entree is een vrije gift.

De economie moet groeien, toch? Want als het BNP elk jaar met een paar procent stijgt, kunnen alle problemen in de samenleving opgelost worden. Van ongelijkheid tot klimaatverandering. Het lijkt zo logisch. 

Denkers 

en doeners

stellen 

kritische 

vragen

Oplossing?
Maar is economische groei wel de oplossing van alle problemen? In VPRO Tegenlicht-uitzending ‘De ontgroeiers’ komen denkers en doeners aan bod die kritische vragen stellen bij de eeuwige economische groei: van ondernemers tot wetenschappers, van pioniers tot studenten.

In de Tegenlicht Meet Up Bredevoort wordt hier met elkaar en een aantal een ‘ontgroeiers’ over gesproken. Te gast zijn Peter Blom, Joram van Donk en Julia Laar. 

Peter Blom was jarenlang CEO van de Triodos Bank en maakte zich in zijn carrière sterk voor de komst van de eerste windparken. 

Club van Rome
In 2010 werd hij benoemd tot lid van de Club van Rome. Hij gaf in 2011 de aanzet tot het Sustainable Finance Lab, met onder meer Herman Wijffels: een denktank van academici en leidinggevenden in het bankwezen.

Economische doelen
Joram van Donk probeert in zijn rol voor Achterhoek Ambassadeurs invulling te geven aan de benoeming van de Achterhoek als SDG-regio. De Sustainable Development Goals (SDG) zijn onderdeel van een internationaal contract, waarin zowel ecologische als ook sociale als ook economische doelen zijn vastgesteld.

Doughnut Economics
Verder neemt Julia Laar (student Economie Saxion) deel aan het gesprek. Zij doet haar afstudeerstage over het gebruik van Doughnut Economics in de landbouw.

Gespreksleider van de avond is Jan Wijbrans. Aanmelden voor de bijeenkomst kan via de website van de Koppelkerk (www.koppelkerk.nl).

De Ontgroeiers
Deelnemers kunnen voorafgaand aan de avond op eigen gelegenheid de Tegenlicht-uitzending ‘De ontgroeiers’ bekijken.

Julia Laar. Foto: PR
Peter Blom. Foto: Onno Roozen