Zakgeldproject voor ouders

Maatschappij

Zakgeldproject voor ouders

AALTEN - In 2019 is als jaar thema/speerpunt/aandachtsgebied in de Sociale Raad gekozen voor Armoede. Hierop zijn gedurende 2019 verschillende acties geweest. Eén van de activiteiten was een bijeenkomst met verschillende partijen vanuit het Sociale Domein in Aalten. Hier werd een presentatie gegeven door de Hogeschool Arnhem Nijmegen (HAN) over het Zakg€ldproject. Hoewel iedereen enthousiast was over het project, is destijds het project in de gemeente Aalten niet van de grond gekomen. Toen in 2021 de HAN opnieuw met een bericht kwam over het Zakg€ldproject, heeft de Sociale Raad Aalten als initiatiefnemer in de gemeente Aalten het project omarmd. Samen met het Meedoenpact is het plan verder getrokken. In de uitvoering van het project zijn Figulus welzijnswerk en de maatschappelijk werkers van Sensire Aalten betrokken.

“Met het zakgeldproject hebben we als doel het voorkomen of doorbreken van generatie armoede”, Zegt Wim Drenth van het Meedoenpact. “Door kennis te delen met ouders en kinderen willen we de financiële zelfredzaamheid van deze gezinnen versterken.”
”Het doorbreken van generatiearmoede start bij financiële zelfstandigheid van kinderen. Een vaardigheid die afhankelijk is van de financiële opvoeding en het financiële gedrag van ouders”, geeft Koos Leber, lid Sociale Raad Aalten aan. “Zakgeld en kleedgeld zijn ‘hulpmiddelen’ bij de financiële opvoeding. Het helpt bijvoorbeeld om een kind te leren dat er grenzen zijn aan het beschikbare budget/geld binnen het gezin.”

In gezinnen waar de financiële middelen amper toereikend zijn om aan de dagelijkse financiële verplichtingen te voldoen, is zakgeld voor kinderen echter geen vanzelfsprekendheid. Maar hoe leer je je kind met geld omgaan als er geen geld is?
In het Zakg€ldproject ontmoeten ouders elkaar gedurende een half jaar tien keer, in bijeenkomsten begeleid door een professional en een ervaringsdeskundige/coach. Vijf van de tien bijeenkomsten vinden plaats met ouders én kinderen. Bij iedere bijeenkomst ontvangen de ouders zakgeld voor hun deelnemende kind(eren). Het geld is beschikbaar gesteld door de Stichting Diaconale Hulpverlening. Tijdens het zakgeldproject worden kennis en financiële vaardigheden opgedaan en gedeeld met elkaar.

“Om de kinderen praktisch te leren omgaan met geld, ontvangen zij zakgeld dat de functie vervult van ‘leergeld’,” vertelt Wim Drenth. “Door met hun ouders te oefenen met zakgeld maken zij zich omgaan met geld eigen.” Koos Leber vult aan: “Met het project hebben we als doel onderling kennis te delen met ouders en kinderen en willen we de financiële zelfredzaamheid versterken van kinderen in de basisschool leeftijd van zes tot twaalf jaar.”

De planning is om begin maart te starten met een project in de kern Aalten/Bredevoort. Het doel is aansluitend een project in de kern Dinxperlo te starten. 

Aanmelden voor het project kan via Figulus Aalten: tel. 0543 – 473993; of Figulus Dinxperlo: tel. 0315 – 655282; of via de mail info@meedoenpact.nl.