Afbeelding

Column Muzikale Voetnootjes

Opinie

Voor Altijd - André van Duin & Danny Vera (2021)

Mooi mens!

Alpinopet, brilletje, lange jas, scheef bekkie en dan los gaan. Het zijn de simpele ingrediënten van het succes van Neerlands grootste volkskomiek, André van Duin.  

Willempie, Dick Voormekaar, Ome Joop, Flip Fluitketel, mijnheer De Bok, Joep Meloen, mijnheer Wijdbeens, het is slechts een kleine selectie van typetjes die het afgelopen zondag 75 jaar geworden multitalent heeft neergezet. En dan heb ik het nog niet gehad over de shows met Frans van Dusschoten, voor mij onvergetelijk amusement. De sketches die van improvisatie aan elkaar hingen en waar wij als gezin van genoten...en soms van de bank af rolden van het lachen. Carnavalshits zoals ‘Ik Heb Hele Grote Bloemkolen’ en ‘Er Staat Een Paard In De Gang’, nummer 1 successen ‘Als Je Huilt/Bim Bam’ en ‘Het Pizzalied’, hij bleef decennia achter elkaar succesvol.

Naast de liedjes met een feestelijke en carnavaleske sfeer, heeft hij ook veel serieuze nummers gemaakt. Zijn serieuzere kant is de laatste jaren meer op de voorgrond gekomen en ook dat past hem perfect. Ook na het overlijden van zijn partner Martin, is hij blijven werken, presenteren en zeker ook zingen. De prachtige vertolking van ‘La Boheme’ in De Wereld Draait Door, maar met ‘Voor Altijd’, dat hij samen met Danny Vera opnam, heeft hij vorig jaar een ongelofelijke indruk achter gelaten. De tekst is emotioneel en persoonlijk. ‘Ik Heb Op Het Kastje Naast Ons Bed, Jouw Foto Neergezet, ‘s Avonds Voor Het Slapen Gaan, Dan Kijk Ik Jou Nog Even Aan’, op een gevoelige wijze geeft het pure gemis weer. Ook deze zin geeft de liefde tussen twee mensen aan, ‘We Waren Altijd Bij Elkaar, Het Ideale Liefdespaar, Jij Was De Zin Van Mijn Bestaan, Maar Kwam Plots, Een Einde Aan’, met het verschrikkelijke einde...het overlijden van je geliefde. ‘Er Is Maar Één Ding Dat Me Spijt, Dat Ik Jou Moet Missen, Voor Altijd’, over ruzies en onenigheden heen stappen en alleen maar het gemis zien... echte liefde!

André van Duin is een uniek mens die zich is blijven ontwikkelen en de speech tijdens de Dodenherdenking van 2021 is misschien wel de ultieme erkenning geweest van zijn kunnen. De toespraak eindigde hij met ‘Daarom Ben Ik Dankbaar…Dankbaar, Dat Ik In Vrijheid Kan Leven En Apetrots, Dat Ik In Nederland Woon’.

Ik ben blij dat hij in ons land is geboren en dat we van hem hebben mogen genieten!

Afbeelding