Zoekplaatje, molenromp. Foto: collectie Leo van der Linde
Zoekplaatje, molenromp. Foto: collectie Leo van der Linde

Oplossing zoekplaatje, molenromp

Cultuur

AALTEN -  Op deze foto is de molenromp van de molen van Brunsveld in IJzerlo te zien. De gemeente Aalten telde vroeger vele molens. Alleen de molens in Bredevoort, Lintelo en de Heurne bij Dinxperlo zijn er nog. De rest is gesloopt.

Door Leo van der Linde

Een stuk geschiedenis van de molen van Brunsveld. In 1856 werd door Harmen Jan Huisstede een stuk grond gekocht van Wessel Veerbeek. Huisstede bouwde op dit stuk grond een achtkantige molen van het type grondzeiler. Eén van de eerste molenaars op deze molen was Hendrik Jan te Kotte. 

Na zijn dood werd de molen in 1887 verkocht aan Jan Teube Westerveld. Kort daarna raakte de molen buiten gebruik. 

Op 8 september 1891 werd de molen verkocht aan Antoon Brunsveld. Hij kwam van de Kruisberg bij Doetinchem en had het molenaarsvak geleerd bij de Benninkmolen in IJzevoorde en op de molen in Doetinchem. Later werkte hij ook nog bij de Kempermolen in Breedenbroek. 

Aanvankelijk bleef Brunsveld als forens in Doetinchem wonen. De weg naar IJzerlo werd lopend op klompen afgelegd. Op zondag moest hij terug zijn in Doetinchem om daar naar de kerk te gaan. In 1893 trouwde hij met Gesina Johanna Pennings van Thijs en toen gingen ze bij de molen wonen. Zijn schoonvader had daar een woning voor hen laten neerzetten. Antoon begon nu ook brood te bakken. 

In de molen werden ook rookwaren en andere producten verkocht. Dit vormde de grondslag voor de buurtsuper Brunsveld. Tot voor enkele jaren was dit één van de laatste buurtsupers in de regio. In oktober 1924 is de molen onttakeld. Het bedrijf Brunsveld & Zonen werd verder door stoom aangedreven. De sloopvergunning werd in 1965 afgegeven. Pas in 1979 werd het restant van de molen gesloopt.