Afbeelding

Column Dichterbij

Opinie

Bestuurlijke vernieuwing 3 

In mijn vorige twee columns schreef ik over de zoektocht naar bestuurlijke vernieuwing die we in 2018 ingezet hebben. Die begon rond de verkiezingen van 2018 en leidde tot een raadsprogramma en tot een uitwerking daarvan door het college, uiteindelijk vastgesteld door de raad. In de tweede column heb ik u ons nieuwe vergadermodel uiteengezet. Aan de nieuwe raad om er verder mee aan de slag te gaan.

Een andere werkgroep van raadsleden heeft zich bezonnen op het thema scholing en training. Ze bevroegen hun collega-raadsleden naar hun wensen. Met de uitkomsten daarvan in het achterhoofd zijn daarna voor de raadsleden allerlei cursussen georganiseerd, het raadswerk is echt een vak waarin je je moet bekwamen. Tijdens de cursus Politiek Actief die ik al meermaals met de griffier verzorgde krijg ik dat ook vaak terug van cursisten. Hun waardering voor raadsleden neemt fors toe door deze cursus. Het valt bijvoorbeeld nog niet mee om in het openbaar te debatteren en anderen te overtuigen met jouw argumenten. En het aantal onderwerpen dat op de raadsagenda staat is niet gering, hoe zorg je voor voldoende kennis en hoe ga je met al die informatie efficiënt en effectief om?

Een derde werkgroep heeft in 2021 tenslotte veel werk verzet om de communicatie met de burger te verbeteren. Raadsleden zijn tenslotte volksvertegenwoordigers en je kan het volk alleen vertegenwoordigen als er voldoende contact is tussen burgers en raadsleden. Maar mensen zijn druk met van alles en nog wat. Naast kranten is er een overvloed aan mediakanalen, dus het is nog niet zo makkelijk om mensen te bereiken. Politieke partijen staan ook lokaal onder druk, het aantal actieve leden is eerder dalend dan stijgend, dus ook via die lijn is het nog niet zo makkelijk om volksvertegenwoordiger te zijn. En ongetwijfeld is het voor burgers geregeld niet duidelijk hoe ze invloed kunnen uitoefenen op de besluitvorming in de raad. Via ons inwonerpanel U Spreekt is ook aan burgers gevraagd naar hun ervaringen, oordelen en wensen op dit vlak (wilt u ook deel uitmaken van ons inwonerpanel? Ga naar www.uspreekt.nl). De werkgroep heeft zich dus flink verdiept in dit onderwerp en ook al een heel aantal zaken opgepakt. U heeft bijvoorbeeld sinds vorige zomer kunnen zien dat na elke raadsvergadering de fracties in dit huis-aan-huisblad een korte terugblik geven op wat zij belangrijk vonden van die vergadering. De werkgroep heeft ook een folder gemaakt waarin wordt verteld hoe u in contact kunt komen met raadsleden en hoe u uw mening kunt geven over raadsvoorstellen. Heeft u de folder gemist? U kunt ‘m via de QR-code openen en lezen. Ook komt er voortaan een jaaroverzicht van het raadswerk, het eerste overzicht, maar deze eerste keer over vier jaar, volgt binnenkort. Tenslotte dacht de werkgroep mee bij de totstandkoming van de nota Burgerparticipatie. Over dat onderwerp heb ik een paar maanden geleden al een column geschreven, dus dat laat ik nu verder rusten.

In drie columns heb ik u meegenomen in mijn werkzaamheden - in goede samenwerking met raad en college en voortreffelijk ondersteund door de griffier en de gemeentesecretaris - rond het goed functioneren van de Aaltense politiek. Er is veel werk verzet, we zijn klaar voor de verkiezingen. Ik reken op uw komst naar de stembus, uw medeburgers die zich bereid verklaren het bestuur van onze gemeente op zich te nemen, zijn het waard!