Afbeelding

Insectenhotelgekte

Geachte lezer,
Het insectenhotel lijkt wel een nieuwe hype te worden. Iedereen een insectenhotel want het staat zo goed als je hier ook aan meedoet. En het gaat slecht met de insecten. Stel u voor: uw tuin heeft een prachtig kort gemaaid en bemest gazon. Een terras met nette tegels die kortgeleden nog behandeld zijn met een onkruidverdelger. U heeft een paar schitterende rozenperkjes waar de rozen gespoten zijn met een bekend chemisch middel. Verderop ziet het blauw van de slakkenkorrels die rondom uw hosta’s en andere pas aangeplante gewassen zijn gestrooid. Kortom een nette tuin zonder rommel.
Naast dit alles hangt er aan de kale schutting een trendy insectenhotel dat gekocht is bij een bekende winkel. Maar helaas, geen insect te vinden voor dit nette hotelletje. De gevleugelde gasten die u naar dit hotel denkt te lokken hebben geen belangstelling…..??? Aan de hand van een enquête bent u er achter gekomen wat de hotelgasten wensen. Het is tijd voor een grote renovatie. Of beter gezegd een wat tolerantere kijk op het een en ander.
Deze gevleugelde hotelgasten willen namelijk graag picknicken in uw hoge gras tussen de wilde bloemen! En dat is mooi want de bloemen verzorgen dan de catering voor uw gewenste bezoekers. En als het aanbod en de variatie groot genoeg is, dan komen er nog veel meer familieleden en andere groepen gasten op het gezellige gezoem en lekkere banket af. Ondertussen heeft u ook voor woningaanbod gezorgd tussen de tegels van het terras. Daar wordt niet meer gespoten met giftige middelen.
En de hoekjes in de tuin die met rust gelaten worden krijgen bezoek en bewoning van scharrelende slakkenliefhebbers. Op de rozen die geen bedorven smaak meer achterlaten, worden vreemde snuiters gesignaleerd. Deze kleine kruipende wezentjes zijn massaal afgekomen op de tijdelijke luizensnackbar. Uw hotel heeft nu gelukkig al een paar gasten gekregen. Dit verblijf is onderdeel geworden van het prachtige mini natuurgebied met goede eetgelegenheden en verschillende recreatie-mogelijkheden. Kortom een locatie om ieder jaar weer naar terug te keren. Overigens, een bijkomende voordeel voor u zelf als gastvrouw of gastheer is dat u veel minder werk heeft en daardoor meer tijd om uw gasten te leren kennen.
Het gaat inderdaad erg slecht met de insecten maar de oplossing is niet om overal maar lukraak insectenhotels te plaatsen. Bovendien, 70% van de wilde bijen wil helemaal niet in een insectenhotel verblijven, die wonen namelijk in de grond. Vlinders zijn vrijwel helemaal nooit in een insectenhotel te vinden. En zeker niet in een grote holle ruimte.

I. Edelyn, promotor van natuur en tolerante tuinen