Oxygene IV - Jean Michel Jarre (1977)
Oxygene IV - Jean Michel Jarre (1977)

Oxygene IV - Jean Michel Jarre (1977)

Zoektocht!

Ruim tien jaar geleden stond ik op een soort kruispunt wat betreft mijn leven als 'working class hero'. Vanwege een operatie aan mijn rechteroog kon ik mijn toenmalige werkzaamheden niet meer voortzetten. Gelukkig kreeg ik alle medewerking van mijn baas en kon ik na een opleiding gaan werken in de zorg. Daar waar uiteindelijk ook mijn kwaliteiten lagen, althans dat vond ik zelf. Ik heb het gevoel dat ik nu weer op zo'n kruispunt sta, wetende dat ik nog ruim twaalf jaar zal 'moeten' werken, zou het mooi zijn als ik die kan vullen en besteden aan iets waar ik energie en voldoening van krijg. Een hele goede vriend gaf pas geleden aan, dat het niet vreemd is als je na zeven of acht jaar op dezelfde werkplek, verlangt naar een verandering.

Is het handig om dat te doen, terwijl je werkzaam bent bij een goede werkgever? Of is het juist verstandig naar je gevoel te luisteren en te bekijken waar jij je kwaliteiten nog meer in kunt zetten? Het is voor mij best een belangrijke vraag die een bepaalde vorm van chaos teweeg brengt. Er zijn zoveel leuke dingen om te doen, maar waar kan ik mijn wensen en kwaliteiten voor een groot deel samen laten komen én kan ik een aantal jaren vooruit? Het verkrijgen van antwoorden bij een dergelijk vraagstuk gaat niet over één nacht ijs, daar heb je tijd voor nodig, een lange adem.

Hoe kan ik een ‘Muzikaal Voetnootje’ schrijven, waarin ik normaliter teksten uit liedjes koppel aan een onderwerp, over een instrumentaal nummer? 'Oxygene IV' van de Fransman Jean Michel Jarre stond in de zomer van 1977 in de Top 40. Een prachtige tijd. Ik hoefde nergens over na te denken, draaide singletjes in onze winkel en genoot van de muziek. Dit nummer is en blijft een favoriet van mij. Prachtige melodie die mij meteen weer naar die tijd terugbrengt. Een mooie zomer, zorgeloos en waarvan 'Oxygene IV' de soundtrack is.

In mijn jeugd heb ik ook het gezegde 'werk om te leven, leef niet om te werken' leren kennen. Vrij vertaald, je moet wel werken, maar genieten van het leven is minstens zo belangrijk. Mijn zoektocht zal erop gericht zijn die twee met elkaar te koppelen...lastig, maar niet onmogelijk. Als dit nummer mij de broodnodige zuurstof kan geven om een beslissing te nemen, heb ik daar geen moeite mee.