Vrijwilligers van Yunio bieden wekelijks een luisterend oor en helpen met praktische zaken. Foto: Yunio communicatie
Vrijwilligers van Yunio bieden wekelijks een luisterend oor en helpen met praktische zaken. Foto: Yunio communicatie

Yunio Home-Start biedt opvoedondersteuning

Vrijwilligers bieden steun en een luisterend oor

REGIO - Yunio Home-Start is op zoek naar nieuwe vrijwilligers voor gezinnen die opvoedondersteuning kunnen gebruiken. Corona trekt namelijk een grote wissel op de harmonie binnen gezinnen.

“Ik dacht eerst: wat heb ik nou toe te voegen? En zitten ze wel op me te wachten?" vertelt vrijwilligster Mandy Loesink (38) uit Doetinchem, zelf moeder van een driejarige dochter en een bonusdochter van zestien. "Maar dat gevoel was echt onterecht. Er zijn zoveel gezinnen die echt verlegen zitten om een luisterend oor en wat tips bij de opvoeding. Gewoon door jezelf te zijn en met een beetje inlevingsvermogen kun je echt heel veel bereiken al in gezinnen.”

Samen oplossingen zoeken
Home-Start is een wereldwijd erkend opvoedprogramma dat vrijwilligers tijdelijk inzet om andere ouders te ondersteunen bij vragen die voorkomen in een gezin rondom opgroeien en opvoeden. Een vrijwilliger komt een paar uur per week in het gezin, denkt mee met een ouder en ondersteunt, zodat professionele hulpverlening niet nodig is in de toekomst. Door aandacht te geven, te luisteren en samen oplossingen te zoeken blijven kleine problemen klein.

'Gelijkwaardig contact'
"Corona trekt een grote wissel op de harmonie binnen gezinnen", vindt Vera Schake-de Ligt, coördinator van Home-Start binnen Yunio.
"Nu de maatregelen versoepeld zijn, verwachten we een toename van het aantal gezinnen dat deze opvoedondersteuning kan gebruiken, vertelt ze. “Tijdens de lockdown en nu in tijden dat kinderen vanwege coronabesmettingen vaker niet naar school gaan, raakt de rek er een beetje uit.

Gezinnen worstelen met de structuur en het stellen van grenzen: een vrijwilliger kan je dan echt helpen, vaak is het luisterende oor en het gelijkwaardige contact al enorm relativerend voor ouders", concludeert Vera.

Voorbereidende cursus
Voordat een vrijwilliger ingezet wordt bij een gezin, volgt de vrijwilliger een korte cursus van 4 dagdelen. In maart start er een cursus voor nieuwe vrijwilligers. Aan vrijwilligers worden geen specifieke opleidingseisen gesteld, wel affiniteit met kinderen en opvoeding. Ook na de cursus worden de vrijwilligers ondersteund en begeleid door een professionele coördinator van Yunio, zoals Vera. Home-Start biedt periodiek ook interessante lezingen en bijeenkomsten aan de vrijwilligers.

Informatie
Voor informatie of aanmelding als vrijwilliger neem contact op met de coördinator van Home-Start Achterhoek: homestartachterhoek@yunio.nl of bel met Vera Schakel-De Ligt:06-30630221. Home-Start is een onderdeel van Yunio jeugdgezondheidszorg.