KvK 'sokkenteam', van links af Henriëtte Brethouwer, Margo Blom en Adri Knoops. Foto: Frank Vinkenvleugel
KvK 'sokkenteam', van links af Henriëtte Brethouwer, Margo Blom en Adri Knoops. Foto: Frank Vinkenvleugel

Wie durft de Kanjer Mountain Challenge aan?

Beklim de Passo di Gavia voor het goede doel

Door Waltraud Wensink

AALTEN - Genieten, gezelligheid en groepsgevoel staan centraal tijdens de ‘Kanjer Mountain Challenge’ die dit jaar van 19 juni tot en met 25 juni gehouden wordt. Op 24 juni kunnen ‘kanjers’ die dit willen en aandurven de ‘Passo di Gavia’ in Italië beklimmen. Deelnemers kunnen er voor kiezen om dit op de fiets te doen maar hardlopen of wandelen mag natuurlijk ook.

Margo Blom, Adri Knoops en Henriëtte Brethouwer maken deel uit van de projectcommissie van ‘Kanjers voor Kanjers’ en hebben zichzelf met vele anderen opgegeven voor deze bijzondere challenge. Margo doet het op de fiets en Adri en Henriëtte zullen de beklimming te voet afleggen. Het gaat om een afstand van ongeveer 22 kilometer, een halve marathon.

Saamhorigheid en groepsgevoel
Henriëtte: ”Het wordt wederom een onuitwisbare week voor iedereen die hier aan mee doet. De saamhorigheid en het groepsgevoel zijn enorm groot. Je zet je gezamenlijk in voor het goede doel namelijk ‘Kanjers voor Kanjers’ en daarnaast is het een hele belevenis, dat begint al bij de opgave”. Adri vult aan: ”De projectcommissie vertelt in maart onder andere over de verschillende projecten die al gerealiseerd zijn. Zo hopen ze mensen extra te motiveren om mee te doen. Ze weten dan waar het geld naar toe gaat dat bij elkaar wordt gebracht. Voor deze challenge moet iedere deelnemer wel minimaal 500 euro aan sponsorgeld inleggen."

"Er worden diverse activiteiten en trainingen vooraf aan de challenge georganiseerd. Iedereen die meedoet heeft zijn of haar eigen persoonlijke reden om mee te doen aan deze uitdaging”. En dan volgen de mooie verhalen die de deelnemers meemaken op weg naar de top van de berg. Wandelaars, fietsers, hardlopers en uiteindelijk zullen ze allemaal ongeveer tegelijk de finish halen. 

Margo: ”Iedereen haalt de top. De ervaren mensen die het eerst boven zijn steunen en helpen de deelnemers die het moeilijk hebben en zullen er uiteindelijk voor zorgen dat ze ook de finish halen en de eer mogen beleven”.

Er ontstaan mooie vriendschappen 
Henriëtte: ”Iedereen die meedoet voelt zich op de dag van de challenge één grote familie en er ontstaan gaandeweg ook mooie vriendschappen. Je kunt diverse arrangementen bespreken waarbij het overnachten, maaltijden en ook de kleding inclusief zijn. De voorpret is al enorm mooi en het feest naderhand ook.” Margo lacht:” Door de eenheid en allemaal hetzelfde tenue voel ik me haast een prof."

Maar het is zeker ook afzien vertelt Adri:” Als je dan de berg eerst al eens een stukje uit wilt proberen en je merkt na een bocht dat er weer een bocht komt, en dan alweer een bocht, het houdt niet op, dan denk je ‘O gottegot’ ik ga weer naar huis. Maar uiteindelijk weet iedereen elkaar over de streep te helpen en je krijgt dan ook echt kippenvelmomenten van al die mensen die meedoen met hun eigen persoonlijke verhalen. De hele sfeer en de persoonlijke motivatie maakt de hele klim een stukje gemakkelijker”. 

'Je ziet

stoere mannen

breken boven

aan de top. 

Emoties horen

er gewoon bij'


Margo: ”Je ziet stoere mannen boven aan de top breken, emoties horen er gewoon bij”. Er zijn nu ongeveer 100 personen die zich hebben opgegeven voor de ‘Kanjer Mountain Challenge’ en er kunnen ongeveer 150 mensen deelnemen. Henriëtte:” 150 deelnemers is ook de max. dan houden we ook dat groepsgevoel en die saamhorigheid. Het is overigens geen wedstrijd wie het eerst boven op de berg is. Iedereen mag en kan meedoen ook al ben je wat minder snel dan een ander. We slepen elkaar er wel doorheen. Er gaan overigens ook een arts en fysiotherapeut mee mocht er onderweg ongemak optreden. Ook ambassadeur Thijs van Amerongen zal dit jaar meegaan om iedereen te steunen.

Kanjers voor Kanjers
Naast Adri, Margo en Henriëtte hebben zich al heel wat meer betrokken mensen opgegeven voor deze ‘Kanjer Mountain Challenge’. Het doel is duidelijk, ‘Kanjers voor Kanjers’, voor al die kinderen die een stukje geluk verdienen en het zo ontzettend nodig hebben.

Henriëtte: ”Het is zo geweldig om te zien wat er met dat geld allemaal gerealiseerd kan worden en om bij te kunnen dragen aan een stukje geluk”. Kanjers voor Kanjers zet zich in voor kinderen in de Achterhoek met een lichamelijke, verstandelijke of sociale beperking. Ieder kind heeft recht op sport en spel en helaas is dit niet voor ieder kind vanzelfsprekend. Kanjers voor Kanjers heeft al heel wat mooie dromen waargemaakt en met extra steun, kunnen ze nog meer gezinnen blij maken. Er lopen verschillende sponsoracties om geld binnen te halen die allemaal de moeite waard zijn. Het geld gaat immers allemaal naar hetzelfde doel. 

Sokkenactie
Henriëtte en Adri hebben bijvoorbeeld hun ‘sokkenactie’. "Bij aankoop van ‘Kanjersokken’ steun je deze actie. Dat kan via de Facebookpagina of via henriettebrethouwer@gmail.com"

Adri: "Om je in te schrijven voor de Kanjer Mountain Challenge in Italië ga je naar de website www.stichtingkanjersvoorkanjers.nl/kmc dit kan tot uiterlijk 13 maart. Hier vind je ook meer informatie over deze mooie challenge. '

Originele KvK sokken. Foto: Frank Vinkenvleugel