Aalten, Markt, muziektent, 1948. Foto: collectie Leo van der Linde
Aalten, Markt, muziektent, 1948. Foto: collectie Leo van der Linde

Oplossing zoekplaatje, muziektent Aalten

Cultuur

AALTEN - Tot aan de jaren zeventig stond aan de Markt in Aalten een muziektent. Hiervan is bekend dat deze in de jaren dertig hier neergezet is. Er werden regelmatig muziekuitvoeringen gehouden in en rond deze muziektent. 

Door Leo van der Linde

Er kwam nogal wat informatie binnen over deze foto. In het jaar 1928 verzocht Muziekvereniging De Eendracht medewerking van Aaltens Belang om een muziektent te realiseren. Er werd een ‘Muziektentcomité’ opgericht. Dit comité kreeg het advies tijdens uitvoeringen op de Markt in Aalten te collecteren om later een muziektent te kunnen plaatsen in de tuin aan de Markt achter het huis van Floresteijn. Uiteindelijk kon men in Ulft een muziektent kopen. In juni 1931 stond deze tent er. Er werden in de loop der jaren vele uitvoeringen gegeven. Het Marktplein stond vaak overvol met vele belangstellenden. Op deze foto zien we veel mensen in beeld. De opname is gemaakt in 1948 ter gelegenheid van het 50-jarig regeringsjubileum van Koningin Wilhelmina. 

Dubbel feest in 1948, ook de intrede van Juliana, als nieuwe koningin van Nederland werd gevierd. De muziektent werd in de jaren zestig niet veel meer gebruikt en raakte in verval. Begin jaren zeventig werd de muziektent gesloopt. Op dezelfde plek werd een houten VVV-kantoortje geplaatst. Ook deze verdween na een aantal jaren. Nu gaan er in Aalten stemmen op voor een nieuwe muziektent op het Marktplein. Het centrum zou er gezelliger en bruisender uit gaan zien volgens Alexander van der Graaff, hij wil zich namens D66 Aalten/Dinxperlo inzetten voor een nieuwe muziektent.