Bron: UWV

Bron: UWV

Aantal WW-uitkeringen in
Achterhoek een derde lager

ACHTERHOEK - De coronacrisis had vooral tijdens de eerste coronagolf veel invloed op de arbeidsmarkt. De WW-uitkeringen stegen daardoor in 2020. Die toename in de Gelderse regio’s was wel kleiner dan landelijk. In 2021 daalde de WW juist sterk en kwam lager uit dan voor de crisis, zo blijkt uit cijfers van het UWV.

In de Achterhoek verstrekte UWV eind december 2021 nog 2.396 WW-uitkeringen. Dat zijn 30 WW-uitkeringen meer dan een maand eerder en 1.261 minder dan een jaar eerder. Daarmee is het aantal WW-uitkeringen in de Achterhoek 1,3 procent hoger dan een maand geleden en 34,5 procent lager dan een jaar geleden. Landelijk is het aantal WW-uitkeringen eind december 1,3 procent hoger dan de maand daarvoor en 32,9 procent lager dan een jaar geleden.

Ook in Zutphen en Lochem, gemeenten die tot de arbeidsregio Stedendriehoek worden gerekend, is aantal WW-uitkeringen in een jaar flink afgenomen. In Zutphen met 27,4 procent en in Lochem met 30,5 procent.

Het percentage WW-uitkeringsgerechtigden schommelt in de Achterhoek rond de anderhalf procent. In Aalten is het percentage het laagst met 1,2 procent, gevolgd door Bronckhorst en Oost Gelre met 1,3 procent. In Berkelland en Oude IJsselstreek ontvangt 1,5 procent een WW-uitkering, in Winterswijk en Montferland 1,6 procent. Lochem en Doetinchem zitten met respectievelijk 1,8 en 1,9 procent ook nog onder het landelijke gemiddelde. In het verspreidingsgebied van Achterhoek Nieuws, de uitgever van deze krant, kent Zutphen de hoogste werkloosheid met 2,2 procent. Dat is net iets hoger dan het landelijk gemiddelde van 2,1 procent.