Links Lililan de Kant en Jos Spaen (met paard Wietze). Rechts Gerrit Toebes en dochter Yvette Kuster-Toebes van de Aalbrinkhoeve. Foto: Lineke Voltman
Links Lililan de Kant en Jos Spaen (met paard Wietze). Rechts Gerrit Toebes en dochter Yvette Kuster-Toebes van de Aalbrinkhoeve. Foto: Lineke Voltman

Open middag SPG Oost Achterhoek op nieuwe locatie manege de Aalbrinkhoeve

Maatschappij

IJZERLO/WINTERSWIJK - De Stichting Paardrijden voor Gehandicapten-Oost Achterhoek (SPG), opgericht in 1978 door de Lions Winterswijk, gaat verhuizen van IJzerlo naar Winterswijk. SPG heeft onderdak gevonden bij manege de Aalbrinkhoeve in Kotten. Volgens Lilian de Kant, voorzitter van de stichting, waren ze al lang op zoek naar een nieuwe eigen locatie. “Ik ben al zo’n vier jaar bezig, uiteindelijk hebben we contact opgenomen met de eigenaar van de manege, Yvette Kuster-Toebes, en zij was direct enthousiast.”

Door Lineke Voltman

De Kant: “De manege in IJzerlo was erg onrustig wat vaak voor onze doelgroep overprikkelingen geeft. Ook bezit die manege weinig geschikte paarden voor onze ruiters, terwijl men bij de Aalbrinkhoeve beschikt over paarden die veel meer voldoen aan de inzetbaarheid voor onze doelgroep. De eerste tijd kunnen we de paarden van de manege gebruiken maar inmiddels hebben we zelf ook enkele paarden aangeschaft, die nu in speciale training staan zodat ze straks geschikt zijn om met mensen met een beperking te kunnen rijden. Daarna krijgen ze een plek in de manege tussen de andere paarden.”

Aanpassingen
Kuster-Toebes: “We stellen onze accommodatie beschikbaar maar daarvoor zijn enkele aanpassingen nodig. Onze paarden gaan we trainen in het rijden met mensen met een beperking. Daarnaast moeten ze ook wennen aan het gebruik van een tillift om eenvoudig op het paard te kunnen worden getild.”

Gediplomeerde instructrices
Oud-voorzitter Jos Spaen en huidig adviseur van de stichting benadrukt dat de lessen voor zowel lichamelijke als verstandelijk beperkte jongeren en ouderen worden verzorgd door hiervoor speciaal opgeleide en gediplomeerde instructrices. “Iedere ruiter wordt tevens individueel begeleid door getrainde vrijwilligers. Per les rijden er maximaal vijf ruiters, zodat voldoende aandacht en begeleiding gewaarborgd is. Voorop staat echter altijd het plezier en de ontspanning voor de rijders.’’

Nieuwe rijhal
Het is de bedoeling dat in een aanliggend weiland een overdekte hal gebouwd gaat worden voor de stichting, maar dan moet volgens Kuster-Toebes eerst het bestemmingsplan gewijzigd worden en daar gaat de gemeente uiteraard over. 

Mennen
Naast therapeutisch paardrijden verzorgt de stichting ook lessen in mennen, die gegeven worden door een ervaren team van menners. “De wagens zijn speciaal aangepast, zodat het mogelijk is voor onze menners met een beperking om met hun rolstoel op de menwagen te zitten, maar het is ook mogelijk om alleen mee te rijden. De lessen vinden plaats in Groenlo en Aalten.”

Op zoek naar vrijwilligers
In verband met de verhuizing naar Kotten zijn er verschillende vrijwilligers vertrokken vanwege de afstand. De Kant: “We zoeken daarvoor nog vervangers en altijd nog meer vrijwilligers die affiniteit hebben met de doelgroep en goed met paarden kunnen omgaan. Aanmelden kan via de website, of kom een keer langs om te kijken.”

Open middag
Op zondag 13 februari vanaf 12.00 uur wordt een feestelijke open middag gehouden in de nieuwe locatie van de stichting bij de Aalbrinkhoeve in Kotten. Er worden demonstraties gegeven en men kan kennis maken met de mogelijkheden die de stichting biedt op het gebied van paardrijden voor mensen met een beperking. Op de website www.spg-oostachterhoek.nl is meer informatie te vinden, waaronder een filmpje over het lesgeven en men kan ook een kijkje nemen op de website www.aalbrinkhoeve.nl