Bredevoort circa 1915, lighallen, veel mensen in beeld. Foto: collectie Leo van der Linde
Bredevoort circa 1915, lighallen, veel mensen in beeld. Foto: collectie Leo van der Linde

Oplossing zoekplaatje, sanatorium met lighallen in tuin van St. Bernardus

Cultuur

BREDEVOORT - Het zoekplaatje toont een foto uit circa 1915, ruim een eeuw oud. Hier zijn de lighallen te zien in de tuin van het Sanatorium st. Bernardus in Bredevoort.

Door Leo van der Linde

Het sanatorium was vroeger een kuuroord voor t.b.c. patiënten (tuberculose). In vroeger tijd een gevaarlijke en besmettelijke longziekte. In Bredevoort ging men in 1907 met het Sanatorium van start. In het archief zijn de aantallen verpleegden en verpleegdagen van 1907 tot en met 1916 vastgelegd. Hieruit valt op te maken dat jaarlijks gemiddeld ongeveer twintig patiënten aanwezig waren, die in een enkel geval voor meer dan 7000 verpleegdagen per jaar zorgden. 

Patiënten uit het hele land kwamen naar Bredevoort om in het sanatorium genezing te vinden. In de tuin waren zogenaamde ‘lighallen’ aan één zijde geheel open om zoveel mogelijk frisse lucht te krijgen. In iedere lighal, een eenvoudig houten huisje, stonden twee ligbedden, een tafel en een stoel. In de tuin stonden zo’n acht lighallen. Hiervan zijn er nog twee over. Deze staan op de monumentenlijst. 

Jos Wessels denkt dat de middelste persoon op de foto priester Akkermans is. Links zien we vermoedelijk priester van Wijk, die Akkermans assisteerde van 1909 tot 1916. De foto is waarschijnlijk gemaakt bij een feestelijke gelegenheid, waarbij de dames iets te vieren hebben. Ook kan hier sprake zijn van een familiefeestje, het zijn deftige dames. Jos Wessels: “Om die reden vermoed ik dat één van de dames Jeanette van Eijck is, dochter van de textielfabrikant van Eijck. Ik denk niet dat het sanatoriumgasten zijn, omdat er geen zusters op de foto staan. De Zusters van Thuine hadden toen de leiding over het sanatorium St. Bernardus. Of zou de man met de baard links ‘Vader Schepers’ zijn, de man die in 1900 het gebouw st. Bernardus aan de parochie schonk en vervolgens hier mocht blijven wonen tot zijn dood in 1923? Het is een speculatie.”