De woonkamer wordt uitgepakt door Present vrijwilligers. Foto: PR
De woonkamer wordt uitgepakt door Present vrijwilligers. Foto: PR

Vrijwilligers Present helpen bij interne verhuizing

Maatschappij

AALTEN - “Ik doe het voor de glimlach aan het eind van een project”, vertelt Paul. Sinds kort is hij flexvrijwilliger bij Present Aalten-Dinxperlo. Samen met flexvrijwilliger Jannie hielp hij een mevrouw met een klein netwerk bij het opruimen van haar woonkamer, zodat hier nieuw zeil kon worden gelegd. Verspreid over twee dagen klaarden ze de klus. Op dag één werd de kamer opgeruimd. De volgend dag werd ’s ochtends de vloer gelegd door een bedrijf en ’s middags zetten de vrijwilligers alles op zijn plek. De ambulant begeleider van de vrouw van GGNet, had Present om hulp gevraagd. Mevrouw kon het niet alleen, omdat ze het niet kon overzien en fysieke beperkingen heeft.

Ontmoeting
De vrijwilligers maakten kennis met de vrouw onder het genot van een kop koffie in gezelschap van haar begeleider van GGNet. De vrouw vond het best spannend, vreemden over de vloer en haar hele huis op de kop. Gelukkig was het ijs snel gebroken. Naast het helpen bij een klus, is deze ontmoeting net zo belangrijk bij een Presentproject, zodat mensen elkaar leren kennen en meer begrip voor elkaar krijgen. Na de kennismaking werd gestart met het opruimen en al snel stonden alle spullen in de keuken en slaapkamer. Twee aanhangers vol spullen werden naar de stort gebracht. Nadat de vloer was gelegd, werd de woonkamer weer opnieuw ingericht.

Flexvrijwilligers
Naast dat groepen vrijwilligers vanuit bijvoorbeeld een kerk, bedrijven, familie of vrienden zich via Present kunnen inzetten voor mensen die wel wat extra handen kunnen gebruiken, zetten zich ook individuele vrijwilligers in voor een ander. Dit zijn vrijwilligers die vaker per jaar een klus via Present oppakken. Ze gaan altijd in een groep of duo aan de slag. Als flexvrijwilliger help je iemand anders, maar heb je zelf ook een leuke ontmoeting. “Ik ben best veel thuis. Ik ga wel ergens koffie drinken, maar ik wil ook graag zinvol bezig zijn en iets voor een ander doen. Ik ben er graag een volgende keer weer bij”, legt Jannie uit waarom zij flexvrijwilliger bij Present is geworden.

Ook meedoen? 
Een woordvoerder van Present Aalten-Dinxperlo: “Wil je ook samen met een groep of als flexvrijwilliger een plaatsgenoot te helpen en zo ervaren wat een paar uur van jouw tijd betekent voor een ander? Neem dan contact op met José van Hal, projectcoördinator Present Aalten-Dinxperlo, en vraag naar de mogelijkheden.” E-mail:  jose.van.hal@presentaalten-dinxperlo.nl of tel.: 06-21838708. Meer informatie over Present is te vinden op www.presentaalten-dinxperlo.nl 

Twee aanhangers vol spullen worden door flexvrijwilligers naar de stort gebracht. Foto: PR