Afbeelding

Muzikaal Voetnootje, Marco van Lochem

Opinie

Wintertime - Kayak (1974)

Sneeuw, sneeuw, sneeuw!

Zondag 7 februari 2021, gisteren 1 jaar geleden. De avond ervoor was het begonnen met sneeuwen en ook die dag bleven de zespuntige sneeuwkristallen naar beneden dwarrelen. Het openbare leven in Nederland stond stil, passend bij het witte landschap dat sneeuw veroorzaakt. Wij zijn het niet gewend en het land is er niet op ingericht. Ik moest die zondag naar mijn werk in Doetinchem en de reistijd is normaliter zo’n 25 minuten, nu was het ruim een uur. Al schuifelend en glibberend bereikte ik, zonder brokken, mijn doel.

Vrijdag 25 november 2005 was ook zo’n memorabele winterse dag. Het sneeuwde die dag zo hard en veel, dat een groot deel van oost Nederland stil kwam te staan. De sneeuw was extreem plakkerig, waardoor vooral het verkeer grote hinder ondervond. Mijn vrouw deed over de autorit van Nijmegen naar Aalten drie uur. Overigens was het meeste witte spul de dag erna alweer gesmolten.

Oudejaarsdag 1978, ik open ‘s ochtends de gordijnen van mijn slaapkamer en ik zie een witte wereld. Een flinke lading sneeuw is er die nacht gevallen en er volgt een dag vol sneeuwpret en ‘s avonds in de kerk zijn er zo weinig mensen, dat de collecte gehouden wordt met de collectezak aan een lange stok. Velen ondervonden die dag al hinder van het extreme winterweer. Dit was trouwens het begin van een lange, heftige winterse periode met sneeuwstormen en koude temperaturen. Vooral in de noordelijke provincies was het bar en boos.

In 1974 verscheen van de Nederlandse band Kayak de single ‘Wintertime’ en de openingsregel geeft mijn ervaringen van de sneeuwdagen perfect weer, ‘How A Changing Scene, Rearranging Trees, Signs Of Things To Come Right Now, A Cold Wintertime’. Alles is van de ene op de andere dag veranderd, de winter is gearriveerd. ‘Flakes Whirling Down Down’, sneeuwvlokken vallen, ‘Silence All Around, Quiet Is The Sound’, de stilte van een sneeuwlandschap, ik vind dat prachtig. ‘You Will Give Me Peace Of Mind’, dat voelde ik vorig jaar. Veel wandelen, genieten van de prachtige natuur, de zon en de winterse temperaturen, ‘It’s Wintertime Now, I’m Feeling Fine Now’, ik genoot ervan.

Dit was dus precies een jaar geleden, een week lang was het winter, echt winter, met vorst en sneeuw. Die hebben we niet vaak, voor velen een zegen, voor mij een gemis. Ik moet het heel vaak doen met de herinneringen aan vroeger...nu dus ook.

52. Wintertime - Kayak