Binnenhaven

Kaartlezen vind ik een belangrijke vaardigheid. Niet iedereen is daar even bekwaam in herinner ik mij van vakanties. Tegenwoordig maakt niemand zich er druk meer over, want onze luie geest heeft hulpmiddelen gekregen. Toets een bestemming in en je hoeft niet meer na te denken. Overzicht houden is niet meer nodig.

Zelf bestudeer ik nog steeds kaarten. Een kaartje in de krant is voor mij niet voldoende. Ik wil een kaart over mijn tafel kunnen spreiden, waarna ik uren bezig kan zijn om allerlei details te bestuderen. Onlangs viel mijn oog op een kaartje, waarop een aantal varianten ingetekend staan van de noordtak van de Betuwelijn. Dat is dat goederenspoor dat er moest komen om containers vanuit de haven van Rotterdam naar nergens toe te vervoeren.

Die Noordtak is niet nieuw, al eerder was sprake van deze goederenlijn van Rotterdam naar nergens. Natuurmonumenten was er zo bevreesd voor, dat ze voor de zekerheid al de rails van de Borkense Baan, de voormalige goederenspoorlijn naar het Ruhrgebied, lieten verwijderen. Deze ferme daad maakte geen indruk op de Rotterdamse havenbaronnen, want opeens is daar de Noordtak weer. In plaats dat ze de containerschippen doorsturen naar Bremen en Hamburg, moet er nog een spoor naar de grens gaan. Waarna het stopt.

Toch kijk ik er deze keer anders naar. Tegenwoordig ben ik niet alleen meer een natuurman met een eenzijdige kijk op natuur en landschap. Ik ben ondernemer geworden, weliswaar een groene ondernemer, al moet je dat niet overdrijven. Er moet wel geld verdiend worden in dit land. Waar kunnen we anders al die prachtige natuur van betalen? Bovendien heb ik geleerd het nooit over bedreigingen te hebben. Er zijn immers altijd kansen.

Een goed ondernemer heeft altijd zijn blik op de lange termijn gericht. Daarom is het aannemelijk dat er ooit een plek komt, waar die trein uit Rotterdam stopt. Die containers moeten dan overgeladen worden. Of op een vrachtwagen of op een binnenvaartschip. Zo’n schip is gunstiger voor het klimaat en daarom heb ik na langdurige bestudering van de kaarten een mogelijke haven van de toekomst ingetekend. Ik heb er zelfs al grond aangekocht, want een ondernemer moet durven te investeren.

De precieze plek kan ik niet verklappen. Het hoeft niet te verrassen dat die ergens in de gemeente Aalten ligt. Het bestuur is daar altijd coöperatief als er prachtige plannen die iedereen ten goede komen worden ingediend. Bovendien is er een beek, die verdiept en verbreed kan worden tot een kanaal. Dat wordt daarna in verbinding gebracht met het Dortmund-Emskanal dat niet ver van de oostgrens loopt. Ik ga deze uitdaging graag aan.