De Slicher van Bathstraat. Foto: collectie Leo van der Linde

De Slicher van Bathstraat. Foto: collectie Leo van der Linde

Oplossing zoekplaatje: Slicher van Bathstraat

Cultuur

AALTEN - Het zoekplaatje van vorige week: een opname uit ca. 1940 van de Slicher van Bathstraatin in Aalten. Adriaan Pieter Slicher van Bath (1838-1933) was een plaatselijke notabele en weldoener die veel heeft betekend voor de Aaltense gemeenschap. 

Hij was sinds 1867 woonachtig in Aalten en huwde in 1874 met Johanna Geertruida (’Nannie’) van Hopbergen. Zij was een dochter van de plaatselijke grootgrondbezitter majoor J.W. van Hopbergen. Naar dit echtpaar zijn in Aalten een straat (Slicher vanBathstraat) en een laantje vernoemd: het Nannielaantje. Op de hoek van de Slicher van Bathstraat en de Bredevoortsestraatweg vinden we nog steeds hun voormalige woonhuis: Villa Welgelegen. 

Vrijwel iedere Aaltenaar kent het Nannielaantje, dat over hun vroegere bezit het landgoed ‘Smees’ loopt. In het grote huis links op de foto woonde de Vries, vroeger directeur van de HBS. In het huis helemaal rechts woonde van Essen, gemeentesecretaris. In het tweede huis aan de linkerkant woonde meester Klop, hoofd van de Wilhelminaschool Aalten. 

De Slicher van Bathstraat is rond 1935 aangelegd. In notulen van de gemeenteraad van december 1934 lezen we: ‘Voorgesteld wordt tot aanleg van een verbindingsstraat tussen de Damstraat en de Bredevoortsestraatweg. Deze straat zal de naam krijgen van Slicher van Bath. Hij heeft hier zeer vele jaren het huis bewoond en heeft veel tot den bloei van de gemeente bijgedragen. De kosten worden geraamd op f 2900,-. 

De breedte van de rijweg is 5,5 meter. Aan weerszijden wordt een trottoir aangelegd van 1,35 meter. De nieuwe straat krijgt voorts een verharding van riolering’. Dat kon in die tijd voor f 2900,-, maar het was natuurlijk in die tijd best een aanzienlijk bedrag.