Werk van Aaltense Joke Warner bij Ankomm'n. Foto: Hans Hendriks
Werk van Aaltense Joke Warner bij Ankomm'n. Foto: Hans Hendriks Regina

‘Draadje voor draadje’ expositie wandkleden van Aaltense Joke Warner bij Ankomm’n

Cultuur

CORLE/AALTEN - Ankomm’n is vanaf vrijdag 28 januari weer open op vrijdag, zaterdag, zondag en maandag van 10.00 tot 17.00 uur.  Er is een nieuwe expositie te bewonderen van prachtige eigenzinnige wandkleden. De expositie is te zien in de maanden februari en maart. 

Joke Warner, de exposant: “Weven heeft voor mij iets magisch. Ik heb een idee in mijn hoofd, kies kleuren en materiaal, begin met lange draden, schering en inslag. Als je klaar bent met weven, heb je een lap stof in handen die, na het afwerken, opeens een kleurig wandkleed is geworden om je huis mee te versieren.”

Tijdens de opleiding tot onderwijzeres kreeg Joke natuurlijk de ‘Nuttige Handwerken’, breien, haken stoffen versieren, verstellen en naaien. Textiele werkvormen en technieken hebben haar altijd geboeid. Toen ze van haar schoonmoeder een weefgetouw kreeg, werd weven haar echte passie. Vooral het ontwerpen en weven van wandkleden. Soms werkt Joke met fijne weefwol, of legt ze met dikke wol tapijtknopen, of gebruikt ze als basis vodden en zelfs papierstroken om te weven. Als je eenmaal de scheringdraden hebt opgespannen, kun je daar van alles in vlechten. Goed beschouwd is weven niet anders dan vlechten.

Tijdens haar drukke baan bij het speciaal onderwijs in Aalten was het heerlijk ontspannen om creatieve ideeën uit te werken op het weefgetouw. De ene keer met een ontwerp op ware grootte dat achter de scheringdraden werd bevestigd. Soms gewoon geïnspireerd door het materiaal en groeide het werk onder haar handen Dan weer werkend vanaf kriebeltekeningetjes ontstaan tijdens vergaderingen. 

Tijdens de corona lockdown was het weven van een nieuw wandkleed voor Joke opnieuw een uitdaging. Nu kan ze haar werk ook weer laten zien. Joke is zelf aanwezig op de zondagen 6, 13, 20 en 27 februari van 14.00 tot 17.00 uur. Gastgalerij Ankomm’n is te vinden aan de Mentinkweg 5 in Winterswijk-Corle.


www.ankommn.nl

Werk van Aaltense Joke Warner bij Ankomm'n. Foto: Hans Hendriks
Werk van Aaltense Joke Warner bij Ankomm'n. Foto: Hans Hendriks