Personeel drukkerij De Boer, plm. 1920. Foto: met dank aan familie Boom
Personeel drukkerij De Boer, plm. 1920. Foto: met dank aan familie Boom

Oplossing zoekplaatje, personeel drukkerij De Boer

Algemeen

AALTEN - Ruim een eeuw lang kende men in Aalten drukkerij Gebr. De Boer. Dit bedrijf gaf al in 1898 de allereerste ansichtkaarten van Aalten uit en vervaardigde veel drukwerk, waaronder kranten. 

Door Leo van der Linde

Firma Gebr. de Boer bestaat niet meer. Op deze foto, ongeveer een eeuw oud, staat het personeel. Enkele namen werden genoemd: de heer te Paske van de Hogestraat(?), Dik Heinen en Herman Vreman. Wellicht komen er nog meer namen, al zal dit moeilijk zijn bij deze zeer oude foto. 

Drukkerij Gebr. de Boer werd in 1895 opgericht door Pieter Hendrikus en zijn broer Roelof de Boer. Zij startten de Aaltensche Courant die de Aaltenaren twee keer per week van allerlei nieuws voorzag. Tevens dreef de familie een boekwinkel en een bibliotheek. Er werden in die tijd veel ansichtkaarten van gebouwen en dorpsgezichten uitgegeven. Deze zijn nog steeds populair bij verzamelaars. Het bedrijf groeide steeds mee met de tijdsgeest en door vele technische ontwikkelingen. Het kreeg bij het 100-jarig bestaan in 1995 het predikaat Hofleverancier. In 2010 werden de bedrijfsactiviteiten na 115 jaar beƫindigd door Carolien de Boer, de vierde generatie van de drukkersfamilie.