Zoekplaatje, een barre winter. Foto: collectie Leo van der Linde
Zoekplaatje, een barre winter. Foto: collectie Leo van der Linde

Oplossing zoekplaatje, een barre winter

Algemeen

BREDEVOORT - Een barre winter, passend in dit jaargetijde. Of er binnenkort sneeuw valtm, het is afwachten. Het weer is altijd een verrassing.

Door Leo van der Linde

Op deze foto heeft ‘Koning Winter’ flink toegeslagen. De opname is gemaakt in Bredevoort. Hier is de Winterswijkseweg te zien, de weg vanuit Aalten richting Bredevoort. Herkenbaar zijn de tramrails. Aan de rechterkant zien we de molen ‘Prins van Oranje’. De torenspits van de rooms-katholieke kerk is goed herkenbaar. 

De tram maakte op een gegeven moment een bocht naar links richting de Koppelweg. Vandaar uit reed de tram richting Tramstraat - Grote Gracht naar de tramhalte in Barlo. De opname is waarschijnlijk gemaakt in de strenge winter van 1928/1929. Deze winter was in Nederland en België de enige strenge winter tussen 1895 en 1940 en één van de koudste winters van de twintigste eeuw. In januari 1929 telde men in de Bilt liefst 28 vorstdagen, waarvan het op tien dagen tot matige en op drie dagen tot strenge vorst kwam. 

Jan te Molder weet te vertellen dat de winter van 1962/1963 ook zeer streng was. In de omgeving van Bredevoort was het ijs op de Slinge doorgevroren tot op de bodem, zo’n 60 tot 70 centimeter dik. De genie heeft in maart 1963 met dynamiet het ijs opgeblazen ter hoogte van het toenmalige KI-gebouw bij Bredevoort. Midden april 1963 kwam hij grote brokken bevroren grond tegen bij egalisatiewerk. De vissen in de Grote Gracht Bredevoort zaten destijds vastgevroren aan het ijs.