Drie van de vier winnaars De Pompe 2021, 'De Zwervelingen ARME'. Foto: PR
Drie van de vier winnaars De Pompe 2021, 'De Zwervelingen ARME'. Foto: PR

De Pompe gewonnen door ‘De Zwervelingen ARME’

Algemeen

BREDEVOORT - Zwerfvuilgroepje ‘De zwervelingen ARME’, bestaande uit Annie te Molder, Rita de Graaf, Marga te Molder en Evelyn Brezet, hebben De Pompe 2021 gewonnen. Het idee voor dit groepje is ontstaan vanuit het thema mooischoon.nl De dames worden regelmatig gespot met een vuilniszak en een grijper in Bredevoort en omgeving. Ze ruimen alles netjes op wat een ander zomaar weggooit. 

In Bredevoort draaien verenigingen, clubs en instellingen voor een groot deel op de vrijwillige inzet van Bredevoorters. Jaarlijks wordt tijdens de nieuwjaarsreceptie De Pompe uitgereikt aan een vrijwilliger die zich belangeloos inzet voor de samenleving. Mensen kunnen vrijwilligers aanmelden die volgens hen voor deze bijzondere prijs in aanmerking komen.

‘Verbeter 

de wereld,

begin bij

jezelf’


De winnaar 
De winnaar van De Pompe prijs Bredevoort 2021 is het zwerfvuilgroepje ‘De zwervelingen ARME’, bestaande uit Annie te Molder, Rita de Graaf, Marga te Molder en Evelyn Brezet. Het idee is ontstaan vanuit het thema mooischoon.nl. Deze dames worden regelmatig gezien met een vuilniszak en een grijper in Bredevoort en omgeving. Ze ruimen alles netjes op wat een ander zomaar weggooit. Veel waardering hiervoor. De dames noemen dit ‘plandelen’, wat staat voor plastic opruimen en wandelen.

De vier dames zijn uitgerust met een veiligheidshesje, een vuilniszak en een prikstok, deze zijn door de gemeente Aalten beschikbaar gesteld. Ze ruimen op maandagmiddag het zwerfafval op. Er is helaas veel zwerfafval dat overal rondslingert, wat doen zij daarom nuttig werk! 

“Ons doel is Bredevoort en omgeving een beetje schoner maken en het liefst uiteindelijk overbodig worden”, aldus het groepje. Inmiddels is er een landelijke app ‘helemaal groen’ waarop de gelopen routes worden aangegeven die zijn schoongemaakt. Er gaan zelfs verhalen rond dat de dames het ook doen als ze op vakantie zijn in het buitenland. De prijs wordt bij de winnaar thuis bezorgd.

Onderbouwing vanuit de jury
Een geheel eigen initiatief, innovatief, belangeloos, toekomstgericht, een duurzame bijdrage leveren aan een schoon en vitaal Heerlyckheid Bredevoort. Een voorbeeld voor anderen en een oproep naar anderen; verbeter de wereld en begin bij jezelf. De bekende Pompe en het bijbehorende geldbedrag van 250 euro is hierbij een welverdiende ondersteuning voor het team ‘De zwervelingen ARME’.  Er zijn totaal vijf vrijwilligers genomineerd.

Frits Onnink
Met Frits Onnink op pad. De inzet van Frits voor de fotografie rondom Bredevoorts Nieuws, de digitale editie is op facebook te zien, wordt zeer gewaardeerd. Vanaf januari 2021 is de papieren editie van Bredevoorts Nieuws omgezet van ‘Bredevoort Alive’ naar Bredevoorts Nieuws, een meer toepasselijke naam. In ruim een jaar tijd heeft dit digitale medium zich uitermate bewezen in de Bredevoortse gemeenschap en daarbuiten.

Inmiddels is de Facebookpagina gegroeid in een jaar tijd van 1300 naar ruim 1800 vaste volgers. Voor het vastleggen van allerlei gebeurtenissen in en rond Bredevoort is de inzet van Frits Onnink van onschatbare waarde. Vergeet daarbij niet het vele vrijwilligers werk dat Frits door de jaren heen gedaan heeft voor de Bredevoortse gemeenschap, ten behoeve van St. Bernardus, de kruidentuin en Bredevoort.

PKN Bredevoort
Het bestuur van de kerk wordt voorgedragen, vanwege hun gastvrijheid. 2021 was een belangrijk jaar voor kerkelijk Bredevoort vanwege de sluiting van de rooms-katholieke Sint-Georgiuskerk. De sluiting van het kerkgebouw was voor de geloofsgemeenschap vrij traumatisch, want het centrale ontmoetingspunt ging weg. De meeste oudere kerkbezoekers kunnen moeilijk een kerk in een andere plaats bezoeken. Daarnaast stortten de eigen activiteiten van de geloofsgemeenschap in.

In Bredevoort echter heeft de PKN gemeente de hand uitgestoken en gastvrijheid geboden aan de rooms-katholieke inwoners. Daardoor konden de parochianen zich verenigen in Katholiek Kontakt om vervolgens geregeld kerkdiensten te houden in de Sint Joriskerk op de Markt. Hoogtepunt in dit proces was ongetwijfeld de dienst van 17 oktober toen beelden en kunstvoorwerpen uit de oude ‘roomse kerk’ een plaats kregen in de Sint Joriskerk. Voortaan gaat Bredevoort weer naar één kerk, dezelfde kerk waar iedereen ook voor 1597 naar toe ging.

Henk en Diny Luimes
Henk en Diny Luimes zijn genomineerd voor De Pompe voor het vele werk in de kerk en in allerlei andere functies en de afgelopen tien jaar als kosterspaar.

Daarbij dient nog vermeld de vrijwilligersactiviteiten voor St. Bernardus en het Ambtshuis en ook voor de kruidentuin. 

Daarnaast is Diny actief op de kledingafdeling van Dorcas, waar ze met veel plezier de ingeleverde kleding weer aan de man en vrouw brengt voor een tweede ronde.

Tjitske Woordes-van Amersfoort
Tjitske is al jaren betrokken bij het evenement Bredevoort Schittert. Als bouwer van de Algroup, maar ook als lid van de programmaraad en de PR-commissie. Gezien deze ervaringen kent ze de stichting in bijna al haar facetten, wat goed van pas komt in haar nieuwe rol als voorzitter. Ze vervult die functie met veel plezier en passie. Bredevoort Schittert is een prachtig evenement waar een grote groep trotse vrijwilligers hard voor werkt.

Tjitske Woordes-van Amersfoort vindt het een grote eer om voorzitter te mogen zijn en hieraan haar bijdrage te leveren. Met een enthousiaste en open manier van werken vindt ze het een uitdaging om elk jaar een schitterende editie te organiseren waarbij de charme van de vele lampjes gecombineerd worden met de innovaties van de huidige tijd. Haar inzet wordt zeer gewaardeerd.

De organisatie:
“De programmaraad ‘t Grachthuys en de ondernemersvereniging BREM willen hierbij de genomineerde vrijwilligers en alle overige vrijwilligers binnen en rondom vestingstadje Bredevoort bedanken voor hun belangeloze inzet in de afgelopen periode, helemaal in deze bijzondere tijden. Een samenleving met al deze vrijwilligers is niet meer weg te denken en harder nodig dan ooit. Wij wensen een ieder een succesvol en vooral gezond 2022.”

Genomineerde Tjitske Woordes-van Amersfoort (links). Foto: PR
Genomineerd voor De Pompe Frits Onnink. Foto: PR
Bestuur PKN Bredevoort genomineerd voor De Pompe. Foto: PR
Henk en Diny Luimes, genomineerd voor De Pompe. Foto: PR
De Pompe in Bredevoort. Foto: Arjan Twigt