Vriendengroep in Barlo klaar voor carbidschieten. Foto: Archief Karin Stronks

Vriendengroep in Barlo klaar voor carbidschieten. Foto: Archief Karin Stronks

Carbidschieten, kleinschalig dit jaar

Algemeen

AALTEN/DINXPERLO - Carbidschieten is een traditie die in heel oostnederland in ere wordt gehouden. Ook in de gemeente Aalten is dit het geval. Op oudejaarsdag worden in talloze weilanden tenten opgezet, melkbussen geprepareerd, tientallen voetballen verzameld, water en carbid klaargezet. Jong en oud, vriendengroepen en gezinnen in het buitengebied knallen het oude jaar op deze manier uit. 

Dit jaar zijn er 112 meldingen bij de gemeente Aalten binnengekomen. Vergeleken met voorgaande jaren een lichte stijging. In 2019 zijn 90 meldingen gedaan, in 2020 zijn dat er ongeveer honderd. De meldingen komen niet specifiek van een gebied, het carbidschieten is overal in de gemeente populair. Dit jaar gelden er beperkingen wat betreft het aantal aanwezigen. Apart van een gezin mogen er maximaal vier personen aanwezig zijn, ook bij het carbidschieten. 

De gemeente gaat op oudejaarsdag alle carbidlocaties af die zijn aangemeld. Zoals eigenlijk steeds in coronatijd zal de gemeente vooral tegen excessen stevig optreden. Boa’s kunnen een procesverbaal opmaken bij overtredingen, zoals het verbranden van afval, alcoholgebruik onder de achttien jaar of teveel personen bij elkaar. Bij echte excessen wordt de politie ingeschakeld. Burgemeester Stapelkamp geeft aan: “Maar of er nu precies vier of vijf mensen bij elkaar staan is niet iets waar we ons vrijdag heel druk om gaan maken. Mensen moeten hun gezonde verstand gebruiken en daar vertrouw ik ook op. Houd het klein en houd afstand.”