Rick Groters. Foto: Ilse Bekker
Rick Groters. Foto: Ilse Bekker

8 keer 8erhoeks met Rick Groters

Favoriete plek in de Achterhoek:
"Scoutinggebouw ‘de Roothaanhoeve' in de Koekendaal in Doetinchem. Het is het gebouw, de plek en het bos eromheen.”

Mooiste bedrijf/organisatie in de Achterhoek:
"De Dag van de Achterhoekse Popmuziek ontdekte ik als bezoeker. Zij leggen verbinding tussen plekken en muzikanten in de Achterhoek, dat vond ik wonderbaarlijk uitgevoerd. Ik kwam op geen één plek waar ik al eens eerder was geweest en kwam met muziek in aanraking die ik nooit eerder hoorde.”

Mooiste gebouw in de Achterhoek:
"Hotel Villa Ruimzicht in Doetinchem. Ik zat zelf op het Rietveld Lyceum en de eerste twee jaar was Ruimzicht onderdeel van mijn school en had ik daar les. Ik ken het dus in oude glorie. Nu het opgeknapt is zie je hoe ze zaken in ere hielden of terugbrachten en dat is gewoon heel mooi; niet weglopen voor de geschiedenis, maar ‘m omarmen en daarmee de toekomst ingaan.”

Meest inspirerende Achterhoeker:
"Hans Keuper, hij was docent en leidt nu een tweede leven als artiest. Dat inspireert mij wel, misschien ga ik die route andersom uitvoeren. Van kunstenaar/vormgever ooit het onderwijs in. Je moet alles uit je leven te halen.”

Favoriete Achterhoekse artiest/kunstenaar:
"Een jongedame uit Doesburg, Rosalie de Graaf. Ze noemt zich ‘RoosArt' en maakt graffiti en street-art, ik kom haar werk op veel plekken tegen. Op die leeftijd zulke mooie dingen maken en daarmee de wereld overgaan. Ik vind haar stijl mooi, maar ook dat zij de zichtbaarheid op zo'n jonge leeftijd al heeft gevonden.”

Lekkerste Achterhoekse gerecht/drank:
"'Het Achterhoekertje', het likeurtje met stoofpeertjessmaak uit de groene fles. Niemand in mijn omgeving vindt het te drinken; mijn broertje niet, mijn vriendin niet en mijn vrienden niet, maar ik vind ‘m heerlijk.”

Mooiste Achterhoekse lied:
"Deurdonderen van Normaal, dat heb ik nog geplaybackt op de basisschool. Het heeft een geweldig intro en een gitaar- en saxofoonsolo, bijna in de stijl van de E-streetband maar dan op zijn Achterhoeks. Toch denk ik ook dat mijn favoriete Achterhoekse nummer nog niet bestaat en dat ‘de Boetners' dat met een aantal jaar gaan maken.

Mooiste Achterhoekse uitdrukking:
"Mijn favoriete Achterhoekse zin komt uit het lied Beernd van Kuperi-j van Boh Foi Toch: 'De kieften reert hoog an de loch', het is qua klank mooi en qua beeld. Het lentegevoel en het optimisme zitten erin.”