Links Brigitte Rougoor met Monica Jansen, de eerste Naobers Van Ut Jaor. Foto: PR

Links Brigitte Rougoor met Monica Jansen, de eerste Naobers Van Ut Jaor. Foto: PR

Opbrengst AFM Hulp Week
22 455,57 euro

Monica Jansen en Brigitte Rougoor 'Naober van ut Jaor'

Door Marco van Lochem en Karin Stronks

AALTEN - De AFM Hulp Week is enorm succesvol geweest. De opbrengst, geld en goederen, is maar liefst 22 455,57 euro. Voor de organisatie reden om trots te zijn, trots op alle particulieren en bedrijven die dit mogelijk hebben gemaakt. Trots op een veelbewogen week waarin heel veel mensen die een steuntje in de rug goed kunnen gebruiken een brunch, boodschappentas of een presentje hebben ontvangen. Trots op alle vrijwilligers die de hele week in touw zijn geweest om de AFM Hulp Week te realiseren. Trots op aanjager, initiatiefnemer Marco van Lochem die voor het laatst aan deze mega-actie voor de minder bedeelde medemens in het leven heeft geroepen heeft meegewerkt.  

De AFM Hulp Week is officieel geopend door niemand minder dan Angelique Krüger, zij heeft met het liedje 'Halelujah' van Lisa Lois de aftrap gedaan voor de actieweek. Angelique heeft naast het openen van de AFM Hulp Week ook zichzelf aangeboden voor de veiling, gezellig op de koffie met taart... De hele week zijn er activiteiten en live muziek vanuit de studio. Dit jaar is voor het eerst de verkiezing van de Naober van ut Jaor gehouden. Uit de vele aanmeldingen heeft de jury, bestaande uit de wethouders Joop Wikkerink en Hans te Lindert, Luci Aversteeg van van Elcerlyck Goudsmid Aterlier, de Dinxperlose ondernemer Remco te Grotenhuis en Figulus Welzijn directeur Eric Wiggers, zes kandidaten voorgedragen die voor de prijs in aanmerking kunnen komen. De eerste genomineerden zijn Brigitte Rougoor en Monica Jansen, initiators van Veur Dinxper, Deur Dinxper. Muziek wordt op deze avond verzorgd door Evert & Denise en The Young River. 

Dag twee staat in het teken van de plantenactie, mogelijk gemaakt door GUV Uitvaartzorg en hoveniersbedrijf Coen Stemerdink. Bij alle woonzorgcentra zijn planten gebracht. De jubilerende De Voerboer deed er een vogenhuisje en vogelzaad bij. Volkszanger Denys rijdt met het gezelschap mee en treedt op voor de senioren die dit zeer op prijs stellen. De hele week worden er zo mogelijk wensen vervuld, op dag twee is met natuursteen een herinnerings-ornament bezorgd bij een stel die dit volgens de aanvrager dik heeft verdiend. De tweede genomineerde Naober is Bertil de Boer uit Aalten. Emma Luca geeft een concert in de studio en stelt voor de online veiling, die op woensdagnacht om 0.00 uur sluit, een huiskamerconcert beschikbaar. 

Op dag drie wordt bekend gemaakt dat Theo Zweers uit Aalten kans maakt op de titel Naober van ut Jaor. Bij voetbalclub AD'69 is hij een bekende vrijwilliger. Laat in de middag treden De Bunzings op in de AFM Studio. Het bieden op veiling-items en inzenden van favoriete kersthits loopt als een rode draad door de actieweek heen. De tussenstand op dag drie is een bedrag (aan geld en goederen) van 3542,20 euro. 

Dag vier. Jumbo Leussink uit Aalten, Jumbo Arentz uit Dinxperlo en Albert Heijn Aalten hebben boodschappentassen gevuld met dagelijkse boodschappen voor mensen die weinig te besteden hebben. Vijf volgepakte auto's toeren rond in de gemeente Aalten om mensen blij te maken met een extraatje. Vrijwilligers doen 75 adressen aan. De vierde 'Naober' is Theo Rave, een actieve vrijwilliger uit Bredevoort. The East is in de AFM studio voor een optreden. De opbrengst is in één dag meer dan verdubbeld, er is 7492,20 euro aan geld en goederen bijeengebracht. 

De band Opschaakl'n is op de avond van dag vijf bezig met de warming up, ze spelen onvervalste Achterhoekse rockmuziek. 'Naor 't Café' van Normaal klinkt in de AFM Studio. De Naober die op deze dag bekend wordt gemaakt is Rima Helli, een dame uit Dinxperlo die onder andere vrijwilligerswerk doet voor Figulus Welzijn en op IKC De Bosmark. Christiaan ter Haar van het Sjoksfestival is te gast en geeft een interview. Er zijn nog aanmeldingen binnen gekomen, de AFM Hulp Week zal proberen om deze nog mee te nemen. Er zijn ook deze dag nog veel mensen verblijd met een presentje, een gevulde boodschappentas. Er zijn ontroerende ontmoetingen met de ontvangers van de donaties. 

De emoties lopen op nu het einde van de AFM Hulp Week in zicht komt. Dag zes volgen vreugde, verbazing en soms zelfs ontzetting elkaar in rap tempo op. Op deze gedenkwaardige dag is dankzij één van de vele sponsoren een prachtige wens in vervulling gegaan. Medewerkers en cliënten van Estinea, locatie Hogestraat, werden verrast met een pannenkoekenbuffet. Daarbij werden ze muzikaal verwend door H.A.N.S., zanger van toepasselijke liedjes. Het Aaltense trio Cynbel komt speciaal voor de actieweek bijeen om een muzikale bijdrage te doen. De Naober die op deze dag wordt voorgedragen is Tonnie Eppink, die ondanks haar 83 jaar nog steeds actief is als vrijwilliger bij de Stegemanshof. De teller staat op deze dag op een bedrag van 9076,85 euro.

En dan is het dag zeven. De ontknoping. De Kersthit is Band Aid met 'Do they know it's Christmas'. Er zijn maar liefst 175 gezinnen blij gemaakt met een extraatje. Er zijn mooie wensen vervuld. De Naobers van het Jaor zijn bekend gemaakt, Monica Jansen en Brigitte Rougoor, initiators van Veur Dinxper - Deur Dinxper, nemen felicitaties, bloemen, een oorkonde en een kleinood, gemaakt door Lucy Aversteeg, in ontvangst. GUV Uitvaartzorg maakt het feest compleet door het overmaken van 9000 euro naar de AFM Hulp Week. De uiteindelijke opbrengst is 22455,57 euro. Een geweldig bedrag dat met een daverend applaus wordt ontvangen.


Marco van Lochem en Angelique Krüger. Foto: PR
AFM Hulp Week in volle gang, dag vier. Foto: PR
Opschaakel'n draait warm in de AFM studio voor een uurtje optreden. Foto: Karin Stronks
Een pannenkoekenbuffet voor cliënten en medewerkers van Estinea. Foto: PR
Theo Zweers genomineerd voor titel Naober van het Jaar. Foto: PR