De eerste vijf van D66 gemeente Aalten. Foto: PR
De eerste vijf van D66 gemeente Aalten. Foto: PR

'Het moet over mensen gaan'

AALTEN - Een partij als D66, daar moet toch ruimte voor zijn in de gemeente Aalten? Met die insteek deed Alexander van der Graaff bijna vier jaar geleden mee met de gemeenteraadsverkiezingen. Het resultaat tot nu toe: twee zetels in de gemeenteraad, een tweede termijn als lijsttrekker en een kandidatenlijst en programma barstensvol ambitie.

Vier jaar geleden vond Alexander van der Graaff, lijsttrekker voor D66, dat de gemeente Aalten wel een frisse wind kon gebruiken. Daarmee doelt hij onder andere op een transparantere gemeenteraad: “We zijn een groot voorstander van een openbaar en transparant debat. Wat D66 ook heel belangrijk vindt, is inspraak van inwoners. Woon je in Aalten, Bredevoort, Dinxperlo of een van de omliggende kernen, dan móet je kunnen meepraten over jouw omgeving.” 

Maar zijn drijfveren zijn ook persoonlijk: “Mijn zus was negen toen mijn vader ziek werd, ik was zestien.” Na een lange periode van mantelzorg overlijden uiteindelijk beide ouders. “Er was toen geen overleg of contact tussen zorg en school. Ik heb uiteindelijk zélf mijn weg gevonden, maar vind daar echt een rol liggen voor de driehoek gemeente-onderwijs-zorg.”

Niemand laten vallen
In de afgelopen twee jaar was corona uiteraard een belangrijk onderwerp. Daardoor raakten andere onderwerpen soms ondergesneeuwd, vindt Van der Graaff. “We moeten bijvoorbeeld ook aandacht hebben voor geestelijke gezondheid. De mentale weerbaarheid van jongeren in het bijzonder is er zeker niet beter op geworden in coronatijd. Daar moet aandacht voor komen en dat betekent dat instanties meer met elkaar moeten praten om samen jongeren te helpen, ook al voordat er echt problemen ontstaan.”

Creatief met wonen
De woningmarkt is een ander actueel onderwerp, en een belangrijk onderdeel van het D66-programma voor de komende verkiezingen in maart. “Zeker voor starters is het lastig een woning te vinden”, zegt van der Graaff. “Naast nieuwbouw kan ook het delen van woningen een prima alternatief zijn om de druk op de woningmarkt te verminderen. Bijvoorbeeld door als gemeente het splitsen van woningen in de kernen naar zogeheten 'duplexwoningen' gemakkelijker te maken. Jong en oud die samenwonen in een groene omgeving, daar gaan we voor.”

Verduurzaming nu aanpakken
Duurzaamheid is een typisch D66-thema. “Wij staan voor een energietransitie waarbij de gemeente de leiding neemt en praat met inwoners”, zegt Van der Graaff.

“Om die reden hebben we onlangs tegen de Warmtevisie van de gemeente gestemd, omdat we die niet ambitieus genoeg vinden. Tegelijkertijd weten we ook dat we realistisch moeten zijn. Er is wel eens geroepen dat onze regio in 2030 helemaal energieneutraal moet zijn, maar dat vinden wij niet haalbaar. Wel moeten we nu aanpakken maar daarbij ook oog houden voor alle inwoners van de gemeente en voor onze mooie groene omgeving. Daarnaast vinden wij het erg belangrijk dat iedereen mee kan doen in de energietransitie en het aardgasvrij maken van de woning.” 

Ook kringlooplandbouw en het verbeteren van biodiversiteit staan hoog op de duurzaamheidsagenda, bijvoorbeeld door meer heggen, houtwallen en bos aan te planten in de gemeente. 

Over mensen 
De vele ambities roepen de vraag op wanneer Van der Graaff tevreden is. Of hij dat ooit wel is. "Gelukkig wel", lacht hij: "Als er goede verbindingen zijn tussen onderwijs, zorg en gemeente, dan ben ik heel tevreden. Politiek moet over mensen gaan.” En dat is niet het enige dat Van der Graaff wil bereiken. "Ik hoop dat mensen zich bewuster worden van de energietransitie. Iedereen, waar je ook woont, koop of huur, moet snappen dat het echt nodig is. We moeten anders gaan leven, anders met energie omgaan.”

Dubbel aantal leden
De eerste vier jaar in de raad zitten er bijna op, in maart 2022 zijn de volgende gemeenteraadsverkiezingen met Van der Graaff dus wederom als lijsttrekker.

“Het is nog niet af. Ik wil graag behouden wat we al hebben bereikt en dat verder uitbouwen. Dat doen we onder andere met een deels vernieuwde kandidatenlijst met mensen uit alle dorpen en kernen en met verschillende expertises en achtergronden. Mooi is dat we dit jaar een verdubbeling van de leden hebben gerealiseerd. Dat geeft aan dat men in de gemeente op D66 zit te wachten. Het motiveert enorm.”


[kader]

De top 5 van D66 Aalten-Dinxperlo
1. Alexander van der Graaff (Aalten)
2. Gerloeske Nijland-Brezet (Lintelo)
3. Jeroen Hollema (Lintelo)
4. Margriet Brus (Dinxperlo)
5. Peter Baten (Aalten)

[einde kader]