Burgemeester Stapelkamp met Juliëtte Hofman steken de lamp aan in Dinxperlo. Foto: Frank Vinkenvleugel
Burgemeester Stapelkamp met Juliëtte Hofman steken de lamp aan in Dinxperlo. Foto: Frank Vinkenvleugel

Oosterlicht straalt in de Achterhoek

Algemeen

DINXPERLO/AALTEN - Op zaterdag 19 december is het fenomeen Oosterlicht door burgemeester Stapelkamp en Juliëtte Hofman, directeur van DRU, in Dinxperlo aangestoken. Hofman rende met het ‘vuur’ van Ulft naar Dinxperlo waar de lamp is aangestoken. Dit jaar doen totaal 23 plaatsen binnen de Achterhoek mee met het bijzondere evenement. Het Oosterlicht straalt van 19 december tot woensdag 6 januari. De lampen worden dagelijks om 17.00 uur ontstoken. 

Het initiatief voor het Oosterlicht is vijf jaar geleden ontstaan in Silvolde, Etten, Terborg en Ulft. Dit jaar doen ook de gemeenten Aalten, Berkelland, Doesburg, Oost Gelre, Winterswijk, Montferland, Bronckhorst en Doetinchem mee. Ook wordt het Oosterlicht in Bocholt, Duitsland ontstoken. Het punt waar alle stralen naartoe schijnen is zorgcentrum De Schuylenburgh in Silvolde, ten teken van steun in de coronatijd. 

Het Oosterlicht wil rond de jaarwisseling, de zonnewende, symbolisch de verbinding met elkaar verbeelden. ‘Verbinding’ is vanaf het begin de achterliggende gedachte. Dit jaar is het thema: ‘Oosterlicht verbindt. Juist nu!’. In een tijd waarin we gebukt gaan onder een wereldwijde pandemie en botsende meningen is het goed niet het hoofd te buigen, maar omhoog te kijken. Oosterlicht is een initiatief van Hans van den Hurk waarbij in de donkere winterperiode lichtstralen worden geplaatst in de regio die met elkaar verbonden worden in de lucht: het verbindend licht. Inwoners en bezoekers kunnen zich in de hele Achterhoek verwonderen over deze prachtige schijnsels die het Achterhoeks hemelgewelf doorkruisen. 

Olivier Rouwhorst steekt Juliëtte Hofman een hart onder de riem. Foto: Frank Vinkenvleugel
Juliëtte Hofman met burgemeester Stapelkamp bij het Oosterlicht. Foto: Frank Vinkenvleugel