Thijs en Rien plaatsen lichtjes en foto's bij de oorlogsgraven. Foto: Karin Stronks
Thijs en Rien plaatsen lichtjes en foto's bij de oorlogsgraven. Foto: Karin Stronks

Oorlogsgraven verlicht op kerstavond

Algemeen

AALTEN – In de stromende regen hebben Thijs Nieuwenhuis en Rien Koskamp op kerstavond, samen met hun kinderen, lichtjes geplaatst bij de oorlogsgraven op begraafplaats Berkenhove. “We willen op deze manier een eerbetoon brengen aan de Britten die hier in Aalten zijn gesneuveld en begraven.” Ook bij het graf van verzetsstrijder Kees Ruizendaal wordt een kaarsje geplaatst. 

Door Karin Stronks

Er zijn in Aalten zeventien Britse militairen omgekomen bij de bevrijding. Andrew Duncan, een Britse militair die tijdens een reddingspoging in Aalten zwaargewond raakt, is destijds overgebracht naar Duitsland, waar hij later overlijdt aan zijn verwondingen. Hij is in Reichswald, Kleve, begraven. Voor hem en zijn manschappen is een zuil gerealiseerd, bij de zuil wordt ook een kaarsje neergezet met een foto van zijn grafsteen in Kleve. Verzetsstrijder Kees Ruizendaal is in Doesburg doodgeschoten na verraad. 

Rien, Thijs en de kinderen plaatsen respectvol de kaarsjes. Er worden voor de gelegenheid ook ingelijste foto’s bij de graven neergezet, geseald om ze te beschermen. “De meeste foto’s zijn voor deze gelegenheid beschikbaar gesteld door Wim Rhebergen. Van een paar militairen hebben we geen foto, bij deze graven plaatsen we een foto van een embleem van de Britse luchtmacht.” 

Het regent nog altijd pijpenstelen. Op afstand kijkt een belangstellende toe. Zwijgend voltooien de mannen en kinderen het symbolische gebaar. Van alle graven met de foto’s en lichtjes worden foto’s gemaakt naast enkele overzichtsfoto’s. “We zullen de foto’s naar nabestaanden mailen om hen te laten weten dat we deze mannen niet vergeten zijn. Zij hebben hun leven gegeven voor onze vrijheid.” 

In Nederland en België worden op zo’n 300 begraafplaatsen lichtjes geplaatst bij oorlogsgraven. Dit jaar hebben Rien en Thijs dit initiatief ook in Aalten uitgevoerd. De foto’s zijn te zien op www.aalten40-45.nl