Christelijke Mulo-school, Piet Heinstraat. Foto: collectie Leo van der Linde
Christelijke Mulo-school, Piet Heinstraat. Foto: collectie Leo van der Linde

Oplossing zoekplaatje; christelijke Mulo-school Aalten

Algemeen

AALTEN - Op dit zoekplaatje is de christelijke Mulo-school Aalten te zien, ook wel de Breukelaarschool genoemd. Het gebouw aan de Piet Heinstraat Aalten staat er nog steeds. Het heeft echter geen onderwijs-functie meer. Er zijn enkele reacties binnengekomen.

Door Leo van der Linde

Maria Beening: “ik heb een prachtige tijd gehad op deze school als leerling en later zelfs gewerkt in de kantine, overblijflokaal in de bovenzaal. Daar kon je pennywafels kopen voor 10 cent.” Louis Veldhuis: “In de jaren zestig in de bovenzaal veel films op het grote doek gezien. De films werden door de school voor de leerlingen gehuurd. Concierge Henk Kappers draaide dan in het weekeinde de films voor zijn gezin en een aantal bevriende kinderen. Mooie herinneringen.” Gerrit Jan Heideman: “Piet Rhebergen was heel lang hoofd van deze school. Hij woonde in het huis tegenover de school. Aan de linkerkant van de foto zien we nog een stukje van zijn tuin.” Erna Fries: “Dat is lang geleden, ik herinner mij de heer Klein Ikkink als directeur.” 

Het schoolgebouw, de Breukelaarschool is vernoemd nar de grondlegger van het christelijk onderwijs, ds. Breukelaar. Het gebouw aan de Piet Heinstraat werd in juni 1918 in gebruik genomen. 

In 1968 werd de Mammoetwet ingevoerd. Daarmee verdween de afkorting MULO (Meer Uitgebreid Lager Onderwijs). Ook de HBS verdween. Voortaan sprak men van Mavo, Havo en Vwo. Toen de nieuwbouw van Schaersvoorde aan de Landbouwstraat gereedkwam, locatie ‘Stationsplein’, werd de school aan de Piet Heinstraat omgebouwd tot appartementen. De naam: Breukelaarplein houdt de herinnering aan het oude schoolgebouw levend. Velen hebben herinneringen aan de leerkrachten van destijds: de heren Luiten, Griffioen, Stoelhorst, Mewe, van Evert, Herngreen en nog vele andere.