De jubileumcommissie. Foto: PR

De jubileumcommissie. Foto: PR

Ronny Elschot 67

Reünie jubilerend AD’69 in februari

Sport

AALTEN – Honderd jaar voetbal in Aalten, 50 jaar AD’69, reden voor feestelijke activiteiten en een reünie. De festiviteiten voor jeugd- en volwassen leden zijn grotendeels in 2019 gehouden, net voor de eerste lockdown vanwege het coronavirus. De reünie is om die reden uitgesteld. De jubileumcommissie hoopt op zaterdag 12 februari van 14.00 tot 17.00 uur oud-leden te verwelkomen op sportpark Zuid. Een bekende oud-Aaltenaar met een voetbalverleden zal de middag opluisteren met leuke anekdotes.

Door Karin Stronks

Het voetbal in Aalten is op 2 februari 1920 officieel in verenigingsverband begonnen onder de naam vv Aalten. De club kreeg de naam SDO (Sterk Door Oefening), na de oprichting werd het Concordia. Thuisbasis is dan een terrein bij boer G. Prinsen, wijk D nummer 677. Later Molenkampsdijk 31 te Aalten. Twee teams speelden seriewedstrijden tegen teams uit de regio, zoals Lichtenvoorde, Winterswijk en ook Suderwick. In 1969 is een fusie aangegaan met Door Vrienden Opgericht Aalten (DVOA) en was AD’69 een feit. De club is uitgegroeid tot een bloeiende vereniging met veel betrokken leden. 

In 1969 is AD van start gegaan met acht seniorenelftallen. Het eerste werd gelijk kampioen en promoveerde naar de derde klasse KNVB. In dat jaar is ook het 500ste lid ingeschreven. In 1972 is het Mikpunt toernooi in het leven geroepen. Recreatieve teams uit de regio strijden voor aanvang van een nieuw seizoen om de Mikpuntwisselbeker. In het eerste jaar spelen Bredevoort 3 en AZSV 5 in de finale. Een jaar eerder, in 1971, komen enkele dames bij AD een balletje trappen. Begin september is de damesafdeling bij AD opgericht. Maar liefst 25 dames zijn getuige van de oprichting. 

De thuisbasis van AD’69 is sportpark Zuid, van een voetbalaccommodatie uitgegroeid tot een multifunctioneel sportcomplex waar zeven verenigingen gebruik van maken. AD H1 speelt momenteel in de vierde klasse C KNVB. Er zijn gesprekken gaande over een samenwerking met zustervereniging AZSV. De jeugdteams JO17 en MO17 spelen al samen een competitie. 

Op het fraaie sportpark Zuid hebben de jubileum-festiviteiten voor de jeugd en volwassen AD leden plaatsgevonden. De jubileumcommissie heeft een mooi programma samengesteld zoals een jeugdspeldag, een Fifa playstationtoernooi, de voetbalwedstrijd De Graafschap- Zaglebie Lubin. De vrouwen van FC Twente zijn ook te gast geweest op sportpark Zuid, zij speelden een wedstrijd tegen de vrouwen van Vfl Bochum in de voorbereiding voor de Champions League. 

Er is een prachtig jubileumboek uitgegeven; ‘Geen Messi en ook geen Messias’. Hans te Mebel van de jubileumcommissie zegt: “De reünie kon nog niet doorgaan. Die staat nu gepland op 12 februari van 14.00 tot 17.00 uur. Het is nog onder voorbehoud, we wachten af wat tegen die tijd kan en mag.” 

De jubileumcommissie is al maanden bezig met de voorbereidingen voor de reünie. Jolanda Mengerink: “De reünisten kunnen een rondleiding krijgen op sportpark Zuid en we hebben een oud-Aaltenaar met een voetbalachtergrond uitgenodigd om iets te vertellen. Verder zal het een middag zijn van bijpraten en ontmoeting. We zullen foto’s tentoonstellen. Er zijn geen kosten aan verbonden, oud-leden moeten zich wel opgeven. Dat kan nu al via e-mail: reunie@ad69.nl We hopen dat het dit keer door kan gaan!” 

Geraadpleegde bron: ‘Geen Messi en ook geen Messias’ – Hans de Beukelaer