46. All You Need Is Love - The Beatles
46. All You Need Is Love - The Beatles

All You Need Is Love - The Beatles (1967)

Algemeen

All You Need Is Love - The Beatles (1967)

Tegenstellingen

Voor corona, tegen corona.
Voor Olympische Spelen, tegen Olympische Spelen.
Voor vaccineren, tegen vaccineren.
Voor premier Rutte, tegen premier Rutte.
Voor 5-3-2 en Frank de Boer, tegen 5-3-2 en Frank de Boer.
Voor de vaccinatiepas, tegen de vaccinatiepas.
Voor klimaatverandering, tegen klimaatverandering.
Voor ontgroening, tegen ontgroening.
Voor Hamilton, tegen Hamilton.
Voor de wolf, tegen de wolf.
Voor, tegen, pro, anti, tegenstellingen.

We stonden in 2021 vaker tegenover elkaar dan dat ik mij uit voorgaande jaren kan herinneren. De meningen werden steeds feller geuit, en in veel gevallen werden deze opgedrongen. Vrijheid van denken en doen stond steeds vaker op gespannen voet met de meningen én overtuigingen van een steeds groter wordende groep Nederlanders. Ik vond en vind dat beangstigend, want het geeft mij een gevoel dat ik niet meer vrijuit mijn mening kan en mag geven. De kans dat je door bepaalde personen aan de schandpaal genageld wordt is aanwezig en dat maakt mij min of meer monddood. Dat kan toch niet de bedoeling zijn van onze democratie? Natuurlijk mag je mening afwijken van anderen, maar moet je die dan opdringen? Ik vind van niet. Een stevige discussie ga ik niet uit de weg, maar nadien moeten we gewoon een biertje met elkaar kunnen drinken.

Ik houd van positiviteit, vriendelijkheid en van de liefde. We hebben liefde nodig om mindere tijden te kunnen overwinnen en dat verwoordden de Beatles in 1967 al perfect in ‘All You Need Is Love’. ‘There’s Nothing You Can Do That Can’t Be Done’, er gaat uit deze openingszin een grote hoeveelheid positiviteit uit. Wat volgt is een liefdeslied dat paste in de ‘summer of love’ van 1967. Een liefdesliedje, groot koor en daardoor een gevoel van saamhorigheid, iets dat ik in 2021 vaak gemist heb. Er is soms heel weinig respect en liefde voor elkaar en dat hebben we toch allemaal nodig. ‘Love Is All You Need’, het zegt genoeg en het is wat mij betreft nog steeds zeer actueel. The Fab Four zagen het dus goed.

Ik kijk uit naar 2022 en hoop dat het minder heftig gaat worden en dat er meer ruimte is voor het voeren van discussies op een respectvolle manier. In ieder geval wens ik iedereen een goed, gezond en zeker ook een muzikaal 2022 toe.

Afbeelding