Jubilaris Alex Fukkink (rechts) met Aafke van Deelen en Arjan Luiten. Foto: Frank Vinkenvleugel
Jubilaris Alex Fukkink (rechts) met Aafke van Deelen en Arjan Luiten. Foto: Frank Vinkenvleugel

75-jarig lid Athos in het zonnetje gezet

Algemeen

DINXPERLO - Jubilaris Alex Fukkink is door Athos in het zonnetje gezet. Hij is maar liefst 75 jaar lid van de gymnastiekvereniging. Van voorzitter Aafke van Deelen en trainer/coach Arjan Luiten krijgt Alex een prachtig turn-beeldje, een foto en een cadeaubon. Hij is aangenaam verrast als Arjan en Aafke ineens bij hem voor de deur staan. 

Buiten zijn versierselen neergezet en opgehangen voor de jubilaris. Alex, maar liefst 75 jaar lid van gymnastiekvereniging Athos, is compleet verrast als hij de twee Athos mensen voor zijn woning bezig ziet. Breed lachend neemt hij het fraaie metalen beeldje van een turnend mannetje op de brug met gelijke leggers, een cadeaubon en een foto in ontvangst uit handen van Aafke en Arjan. 

Zes jaar
Als zesjarig jongetje wordt Alex lid van DOK Juliana, direct na de tweede wereldoorlog is hij begonnen met turnen. Hij begint bij de kleuters, daarna doorgestroomd naar de jongens via aspirant heren naar de heren. Hij turnt ook een tijdlang bij de selectie. Hij kon als een van de weinige leden de reuzenzwaai uitvoeren aan het rek. Dat maakte grote indruk bij de andere jongens en heren van DOK Juliana. De reuzenzwaai deed Alex steevast zonder beschermende ‘leertjes’. “Daar woden de handen vanzelf hard van”, legt hij uit. Zo leert hij het ook andere leden aan. Alex maakt zich naast het turnen verdienstelijk als jury bij wedstrijden.

Turnen in dienst
In zijn diensttijd wordt hij in Ede gestationeerd. Hij dient een verzoek tot overplaatsing in naar Schaarsbergen zodat hij in de weekenden naar huis kan. Om te turnen! Als zijn collega dienstplichtigen velddienst hadden mocht Alex met drie andere mannen turnen van 14.00 tot 17.00 uur, onder voorwaarde dat zijn in Apeldoorn bij de turnleraar, een beroepsmilitair, met de uitvoering mee zouden doen. De turnleraar zag talent in Alex en zijn drie collega’s. Tijdens zijn diensttijd gaat Alex op zaterdag om 13.00 uur naar huis met de trein, een uurtje reizen en hij is thuis en gaat dan om 14.30 uur naar de zaal om te turnen.

Grootmeester
Alex kwam vaak met een groepje van zes actieve heren als eerste uit de bus bij een wedstrijd. Volgens de huidige herenselectie is hij nog altijd een grootmeester. Voor hem geldt jarenlang dat dinsdag de gymdag is. Andere afspraken worden er steevast omheen gepland. Alex is zeer gedisciplineerd. Favoriete toestellen zijn rek en brug. Lange tijd kan Alex ‘achteropzet in de brug’. De laatste jaren is hij actief met assisteren en hij is een grote motivator voor anderen, zit nog altijd vol energie. Soms doet Alex nog wel eens iets voor!

Het beeldje van een turnend mannetje op de brug. Foto: Frank Vinkenvleugel