Leerling Julius is aan het werk. Foto: Eva Schipper

Leerling Julius is aan het werk. Foto: Eva Schipper

Innovatieplein op Schaersvoorde nu al een succes

Onderwijs

AALTEN/ DINXPERLO - Innovatie: het bedenken en toepassen van nieuwe technologieën op processen en op producten. In de samenleving speelt innovatie een belangrijke rol. Dit is ook terug te zien in het onderwijs. Zo worden op basisscholen de basisprincipes van robotica uitgelegd. Middelbare school Schaersvoorde gaat hierin een stap verder. “In de toekomst zullen de leerlingen van het Vmbo allemaal een stukje innovatie in hun profiel krijgen.” Op dinsdag 14 december werd het nieuwe klaslokaal, het innovatieplein, geopend. Wilma van Velden, rector van Schaersvoorde, opende het innovatieplein door te zeggen: “Hallo Google, open het innovatieplein.” En de deuren van het nieuwe lokaal waren geopend. Met trots laten leerlingen en docenten het nieuwe lokaal zien.

Door Eva Schipper

Docent Freddie Oonk vertelt over de plannen van Schaersvoorde. “De bedoeling is dat alle  leerlingen van het Vmbo in de toekomst in aanraking komen met innovatie.” Op de Vmbo-afdeling van Schaersvoorde kiezen de leerlingen in de tweede klas een profiel en doen de leerlingen in de derde klas mee aan het landelijke examen. “In het vierde jaar bestaat het programma uit keuzedelen. Leerlingen kunnen bijvoorbeeld vakken in de natuur, bouw of zorg volgen.” De docenten zitten vol met ideeën over hoe alle leerlingen met innovatie in aanraking kunnen komen. Op dit moment zijn leerlingen van de richting natuur bezig met het kweken van schimmels. “Er is veel vraag naar duurzame bouw en daarom expirimenteren we met onze leerlingen met bakstenen van  mychelium. Dit is een mengel van zaagfval en schimmels.” Voor leerlingen die met voedselproductie bezig zijn, wordt een foodprinter aangeschaft. “Voor leerlingen in de zorg zal de zogeheten tovertafel beschikbaar komen.” Dit is een apparaat dat ouderen kan activeren, prikkelen en  plezier kan geven. Zo kan de tovertafel bijvoorbeeld dienen als een platenspeler, waarbij de favoriete LP van een cliënt kan worden afgespeeld. 

Naast dat de leerlingen leren omgaan met innovaties, wordt ook de link met het bedrijfsleven gelegd. Freddie: “De leerlingen krijgen vaak opdrachten in samenwerking met bedrijven in de omgeving. Zo leren leerlingen niet alleen over de innovatie zelf, maar ook hoe deze innovatie kan worden gebruikt in het werkveld.” 

Leerling Julius vertelt enthousiast over alle mogelijkheden. “Je kan hier programmeren, aan de slag met robots en ook van alles maken.” Julius is zelf erg enthousiast over een computer die een systeem met blokjes aan kan sturen. De leerlingen kunnen zelf bepalen wat ze de machines willen laten doen. Julius is het bezig met het programmeren van een apparaat dat blokjes kan verplaatsen. Hij vertelt enthousiast: “De komende tijd ga ik werken aan het sorteren van blokjes op kleur.” Ook de andere leerlingen vertellen energiek over alle opties in het nieuwe lokaal. Duidelijk is dat ze erg blij zijn met het nieuwe lokaal. Ze vinden vooral het experimenteren erg leuk. “Het fijne aan robotica is dat je het meteen ziet als het niet goed gaat.” Het motto van Julius is dan ook: “Wat werkt, dat werkt.”

Ook de andere aanwezige docenten Dick Hobé en Anton van den Boom zijn erg te spreken over het nieuwe lokaal. Ze merken dat de leerlingen op een beeldende manier geprikkeld worden en dat doet echt iets met de leerlingen. “Het onderwijs is laagdrempelig, maar ook uitdagend. Leerlingen kunnen zelf kiezen hoe diep ze de materie ingaan.” Dick zegt: “We hadden het innovatielokaal graag groots geopend samen met het bedrijfsleven maar door de omstandigheden stellen we dit uit tot het wel weer mag.” In de toekomst zullen de opties van het lokaal nog meer vorm gaan krijgen. Tot nu toe is het lokaal een enorm succes.

Leerlingen zijn aan de slag met robots. Foto: Eva Schipper
Julius pikt kleine blokjes op met een robot. Foto: Eva Schipper
Een cadeautje voor de Aalten Vooruit gemaakt door de leerlingen. Foto Eva Schipepr