Oplossing Zoekplaatje, de markt in kerstsfeer, jaren '60. Foto: Harm Baas
Oplossing Zoekplaatje, de markt in kerstsfeer, jaren '60. Foto: Harm Baas

Oplossing zoekplaatje: Markt in Kerstsfeer

Algemeen

AALTEN - De Markt in Aalten, gefotografeerd in de jaren late jaren zestig. Er is wel het één en ander veranderd. Een mooie sfeeropname, passend in deze kerstperiode.

Op deze foto is de Markt met de voormalige brandweerkazerne en het oude verdwenen VVV-gebouwtje te zien. Yvonne Jongetjes: “Onze hangplek in vroeger tijd.” Willem Stoelhorst: “Hangplek Voor Vele Vrijbuiters (VVV).” De oude brandweerkazerne verkeerde destijds in behoorlijk vervallen staat en maakte later plaats voor de nieuwbouw van het gemeentehuis. Ook het VVV-kantoortje
verdween. Dit houten gebouwtje werd echter niet gesloopt. Het werd later gebruikt als werkplaats door schoenmaker Frans Welkamp uit de Ormelstraat in Aalten.

De brandweerkazerne aan de Markt had voor een alarmering een kastje aan de muur hangen, met een rode alarmknop. Bij brand mocht men het ruitje inslaan en op de rode knop drukken. Toen kon iedereen in het dorp de brandmelding nog horen. Er was in die tijd nog geen ‘stil alarm’. Men ging als nieuwsgierige ‘efkes kieken’ waar de brand was. Ramptoerisme is blijkbaar iets van alle tijden.

Foto: Met dank aan Harm Baas
Tekst: Leo van der Linde