Afbeelding

Last Christmas - Wham! (1984)

Algemeen

Last Christmas - Wham! (1984)

Ik ben gek op de kersttijd. Zo lang ik mij het kan herinneren, heb ik altijd een bepaald gevoel in mijn lijf gehad nadat Sinterklaas weer naar Spanje was vertrokken. Ik houd van de versieringen, het kan mij niet uitbundig genoeg zijn. Ik kijk bijna elke kerstfilm die er is, hoe zoetsappig en voorspelbaar die ook is en ik zing luidkeels mee met de tientallen kerstliedjes die verschenen zijn. Hoe fout ze soms ook zijn, dat maakt het voor mij juist aantrekkelijker.

Natuurlijk is Kerst een religieuze feestdag, we vieren de geboorte van Christus. Dat is mij in mijn opvoeding wel duidelijk gemaakt, doordat bij ons thuis de bijbel en de kerk een onderdeel van de opvoeding was. We gingen dan ook regelmatig naar de kerk en met Kerst altijd twee keer. Op kerstavond de kerstzangdienst in de grote kerk op de markt en eerste kerstdag naar de Oosterkerk. Dat was een onderdeel van onze kerstviering, maar het ging mij vooral om het samenzijn met ons gezin, aangevuld met opa, oma of een ander familielid, dat maakte niet uit. Lekker eten, televisie kijken, spelletjes doen, gezelligheid. Ik besef mij terdege dat dit voor veel mensen niet geldt of gold. Financiële tegenslag, relatie verbroken of gemis door overlijden, ze hebben allemaal hun invloed hoe Kerst gevierd wordt.

In 1984 bracht Wham! de single ‘Last Christmas’ uit, voor mij één van de ultieme kersthits. De melodie, de sfeer, het voelt als een sneeuwlandschap, strak blauwe hemel en een stralende zon. De clip versterkt die gedachte en George Michael zingt het liedje met veel gevoel. ‘Last Christmas I Gave You My Heart, But The Very Next Day You Gave It Away’, een gebroken hart, verloren liefde, voor velen is het gemis van geliefden gedurende deze tijd extra moeilijk. Maar er is ook hoop, ‘This Year, To Save Me From Tears, I’ll Give It To Someone Special’.

Vorig jaar mocht ik voor AFM, de omroep voor de gemeente Aalten, een brunch bezorgen bij buren van mij. Onze buurman was zo ziek, dat het de vraag was of hij de Kerst zou kunnen meemaken. Gelukkig heeft hij van het moment van de brunch samen met zijn gezin mogen genieten en ben ik daar een onderdeeltje van geweest. Eerste kerstdag is hij overleden. Dit jaar zal ik tijdens de kerstdagen aan hem denken, ‘Last Christmas’, het heeft ineens een andere betekenis gekregen.

45. Last Christmas - Wham!