Sportcaroussel wint derde prijs Sportklimaat. Foto: PR
Sportcaroussel wint derde prijs Sportklimaat. Foto: PR

Derde prijs Stimuleringsprijs Gelders sportklimaat voor sportcaroussel

Algemeen

AALTEN - Sportcaroussel Aalten heeft de derde prijs in de wacht gesleept van de Stimuleringsprijs Gelders sportklimaat 2021. Met de prijs is een bedrag van 10 000 euro gemoeid.  

De derde prijs van de Stimuleringsprijs Gelders sportklimaat gaat naar het sportcarrousel, een naschoolse activiteit waarin dertien partijen in de gemeente Aalten samenwerken om alle kinderen van 4 tot en met 17 jaar gratis te laten bewegen. Juryvoorzitter Frederik Peters: “De jury vindt dit een sympathiek en mooi plan en vindt het positief dat kinderen met een beperking, op een inclusieve wijze, in beweging worden gebracht. De organisatoren werken samen met sportverenigingen en streven ernaar de drempel naar sportverenigingen te verlagen, zodat dat deze kinderen ook blijven bewegen. Dit project werkt daarom verbindend en kan echt mensen in beweging brengen.”

De eerste prijs is toegekend aan bewegen voor iedereen in de openbare ruimte via de De QR-FIT app. Dit project wordt opgezet in onder andere de gemeenten Nijmegen, Overbetuwe, Kesteren, Westervoort en Duiven. Als tweede eindigde Bewegend leren op school, het plan voor Leer je fit met Break into the box. Dit project loopt in Arnhem. 

Record aantal stemmen
Voor de Stimuleringsprijs 2021 werd een recordaantal stemmen uitgebracht door Gelderlanders, maar liefst 14.326 stemmen in totaal, bijna een verdubbeling ten opzichte van het jaar ervoor. De nummers 1 tot en met 4 lagen erg dicht bij elkaar, ook in dat opzicht was het spannend. Zij kregen in de ronde met publieksstemmen allemaal rond de 20% van de stemmen. De stem van de jury gaf uiteindelijk de doorslag. Daarbij heeft de jury vooral laten meewegen dat de drie winnende projecten elk een andere doelgroep bedienen en maatschappelijke waarde hebben.

Over de Stimuleringsprijs Gelders sportklimaat
De Stimuleringsprijs Gelders sportklimaat is mogelijk gemaakt door de provincie Gelderland, de Hogeschool Arnhem Nijmegen (HAN), de Gelderse Sport Federatie en Omroep Gelderland en is bedoeld voor mensen en organisaties uit Gelderland die samenwerken en goede initiatieven bedenken voor een gezond Gelders sportklimaat. Het is de tweede keer dat deze prijs is uitgereikt. De drie winnaars krijgen naast het geldbedrag ook hulp van studenten van de HAN om hun plannen uit te voeren en verder door te ontwikkelen. Nieuw dit jaar is dat de studenten de plannen doornemen, en de plannen die niet werden genomineerd voor de prijs van feedback voorzien. De jury 2021 bestaat uit Frederik Peters (VVD Gelderland), Dennis Licht (ondernemer in de sport), René Tönnissen (directeur HAN Sport en Bewegen), Marjolein Buis (voormalig topsporter rolstoeltennis en psychologe) en Niels Schut (met de app ’t Pleintje winnaar Stimuleringsprijs 2020).