De zes Friese Wetterhound pups. Foto: Eigen foto
De zes Friese Wetterhound pups. Foto: Eigen foto

Puppy’s met flesvoeding grootgebracht

Algemeen

DE HAART – In de woonkamer van de familie Smees-Harmsen is het een gezellige boel. Er staat een grote werpkist, kussens liggen op de vloer, twee katten lopen rond en zes jonge hondjes liggen her en der te slapen. Schattige pups met krullend haar, vier met zwart/witte tekening, twee hebben een bruin/witte kleur. In de keuken staan zes voerbakjes en een waterbak klaar. Het lijkt erg pittoresk allemaal maar de moeder van de jonge Wetterhoun pups is er niet meer. Het gezin Smees heeft de jonge hondjes vanaf de tiende dag na de geboorte met flesvoeding grootgebracht. 

Door Karin Stronks

De familie Smees-Harmsen bewoont een boerderij op De Haart, het gezin bestaat uit ouders, vier kinderen en hond Twister. Een Duitse Friese Wetterhoun, een vrouwtje van drie-en-een-half jaar oud. Het is een bijzonder ras, wereldwijd zijn 1000 honden van dit ras geregistreerd. “Het leek ons leuk om Twister een keer een nestje jongen te laten krijgen”, vertelt Karin Harmsen. 

Zo gezegd, zo gedaan, met Twister naar Max, een Duitste Wetterhoun, gegaan voor de dekking. Tegen de tijd dat de jongen geboren moeten worden timmert Geert Smees een werpkist die in de woonkamer wordt geplaatst. Zes jongen worden geboren, schattige wollige pupjes, drie reutjes en drie teefjes. Het lijkt er prima uit te zien tot de tiende dag na de geboorte van de pups het noodlot toeslaat. 

Duisburg
“Twister wilde niet eten. Terwijl ze nog de zes jongen moest voeden. We zijn naar de dierenarts gegaan en is een bloedtest gedaan. Daar werd ontdekt dat Twister nierfalen had. Ze is aan een infuus gelegd. Maar de dierenarts is geen kliniek waar ze zou moeten blijven”, vertelt Karin. Ze vervolgt: “We konden kiezen, of naar Oldenzaal of een kliniek in Duisburg. Omdat de dierenarts veel vertrouwen had in Duisburg hebben we daarvoor gekozen.” Terwijl de ernstig zieke Twister naar Duitsland wordt gebracht worden er flesjes, spenen en puppymelk, poedermelk, aangeschaft.  

Buikjes
Het gezin Smees begint met het voeden, om de vier, vijf uur, ook ’s avonds en ’s nachts. Dochter Anniek zoekt op internet hoe dat moet en waar op gelet moet worden. Geert: “De eerste dagen ging het niet vanzelf. De jongen dronken niet goed. Maar gelukkig kwam er vrij snel verandering in. Ja, dan krijgen ze honger en willen toch wel iets binnen houden.” Anniek ontdekt dat pups ‘gestimuleerd’ moeten worden om te plassen en poepen. De moederhond likt de buikjes en dan komt de plas of poep er uit. Zo houdt ze het onder controle en blijft het nest schoon. Karin vertelt: “Wij zijn dat dus gaan doen met vochtige doekjes en dat werkte heel goed!”

Twister
Intussen gaat het niet goed met moeder Twister. Geert en Karin rijden een week nadat ze haar weg hebben gebracht naar Duisburg. Niet om haar op te halen maar om erbij te zijn als ze inslaapt. Karin: “Ze was er slecht aan toe, heel dik ook omdat ze het vocht niet kwijt kon. Heel naar… We moesten haar in laten slapen. We hebben haar mee naar huis genomen en Twister hier op het erf begraven.”

De jongen doen het heel goed door de prima verzorging van het hele gezin. Geert: “Iedereen heeft geholpen! Ze groeiden goed, hebben het allemaal gered.”


Baasjes
Zien de pups nu het gezin Smees als ‘ouders’? Karin: “Nou, dat weet ik niet hoor maar pas was Geert z’n zus hier, zij wilde wel helpen voeden. Maar dat lukte niet, de pup wilde niet drinken…” De pups worden intussen wakker en krijgen eten. “Ze eten en drinken nu zelfstandig, zondag zijn ze precies acht weken oud en dan gaan de eerste puppy’s naar de nieuwe baasjes”, vertelt Geert. De pups zijn via Marktplaats en For Farmers aan de man gebracht. Karin: “We hebben zelfs een mail uit Texas gehad! Maar dan vinden we een beetje ver weg…” Twee hondjes gaan naar Friesland, eentje naar boven de stad Groningen, een naar Zuid-Holland en eentje komt in Barlo terecht. Karin: “We houden er eentje zelf, een vrouwtje. Hoe ze gaat heten zijn we nog niet uit…”

Met moeder Twister. Foto: Eigen foto
Een pup krijgt flesvoeding. Foto: Eigen foto