Esther Ruesen. Foto: Michèle Giebing
Esther Ruesen. Foto: Michèle Giebing

8 keer 8erhoeks met Esther Ruesen

Favoriete plek in de Achterhoek:
“Dat zijn de plekken langs de IJssel, waar het stroomt. Het water gecombineerd met het landschap eromheen, ik kan er wandelen met mijn hond Ellie, zomaar zitten en de zon op- en onder zien gaan.”

Mooiste bedrijf/organisatie in de Achterhoek:
“Ik ontmoet zoveel mooie mensen in de bedrijven waar ze werken, de trots die ze hebben maakt dat ik dan mede trots ben. Of het nou gaat om de Graafschap en alles daaromheen of om de directeur van Rensa, de stadsboerin in Doetinchem of Nel Schellekens met haar bezieling voor eten. Het zit ‘m voor mij in iets anders dan sec in het bedrijf zelf.”

Mooiste gebouw in de Achterhoek:
“Het Stadsmuseum in Doetinchem, in Amsterdamse School-bouwstijl gebouwd naar ontwerp van Joseph Crouwel. Maar ook het industriële van de Kruisberg en de Dru wil ik niet tekortdoen. En hoe lichtinval op een magische manier iets met een ruimte doet.”

Meest inspirerende Achterhoeker:
“Weet je, dat kan de buurvrouw zijn. Ik kan me laven aan iemands’ energie, ik raak geïnspireerd door Ad van Liempt, de historicus die in Doetinchem woont of door een vriendje van mijn zoon. Het zit ‘m zo in de harten van de mensen, in de lagen, de leeftijden en de categorieën.”

Favoriete Achterhoekse artiest/kunstenaar:
“Hetzelfde verhaal als hierboven, neem bijvoorbeeld Linda Commandeur; één brok energie, optimisme en Achterhoek. Of Bennie Jolink als kunstenaar, want ik wist niet dat hij ook kunstenaar/tekenaar was. Het inspireert me omdat iemand uit meerdere facetten bestaat.”

Lekkerste Achterhoekse gerecht/drank:
"Gewoon een biertje met wat lekkers uit de streek. De lekkerste dingen uit de Achterhoek komen uit eigen tuin of eigen keuken. Ik vind het reuzeleuk dat we al die Achterhoekse biertjes en wijnen hebben. Ik zou zeggen: Verras me maar, laten we proeven en dan zeg ik daarna wat het lekkerste was!”

Mooiste Achterhoekse lied:
“Man.. Dat weet ik niet. Misschien toch wel wat liedjes van Normaal waar ik mee opgroeide. Bij ons thuis stonden er Duitse Schlagers op. Een aantal oude Achterhoekse liederen zijn ook Duitse liederen, we zijn heel erg verduitst in onze favorieten. In de feesttent in Dinxperlo zingen ze voluit mee met ‘Du bist alles.’”

Mooiste Achterhoekse uitdrukking:
“D'ran vind ik leuk. Wat ik vroeger een lastige vond, maar nu meer begrijp is het ‘joa joa’, je zei toch ‘ja’, dacht ik dan, maar dan was het toch ‘nee.’”