Wim Ruessink leeft zich helemaal uit op de beiaard in De Oude Calistuskerk in Groenlo. Foto: Theo Huijskes

Wim Ruessink leeft zich helemaal uit op de beiaard in De Oude Calistuskerk in Groenlo. Foto: Theo Huijskes

Cultuurwandeling Groenlo succes, ondanks corona

Met een intermezzo van stads-beiaardier Wim Ruessink

Door Theo Huijskes

GROENLO - Ondanks de aangescherpte voorschriften in het kader van de coronapandemie kan organisator Boogie Woogie terugzien op een succesvol verloop van een wandeling in de binnenstad van Groenlo. Een wandeling die plaatsvond op woensdag 24 november en waarbij tal van mooie, met name culturele, locaties in werden aangedaan. 

De deelnemers werden hierbij in groepjes verdeeld, waarna vervolgens een aantal vooraf uitgekozen cultuurlocaties werden bezocht. Volgens initiator Harry ten Brinke is het gebeuren voor herhaling vatbaar. “Ondanks slechts enkele afvallers, die op het laatste moment afzagen van deelname in verband met corona, kwam uit de getoonde belangstelling en de positieve en spontane reacties van de deelnemers duidelijk naar voren dat deze wandeling voor herhaling vatbaar is. Wanneer het aan ons ligt, krijgt deze activiteit zeker een vervolg, waarbij het te hopen is dat tegen die tijd de coronacrisis tot het verleden behoort.”

De wandeling, die samen met partners in de Groenlose kunst- en cultuursector was opgezet, kende een viertal tussenstops bij culturele bezienswaardigheden. De stops waren bij Sociaal Cultureel Centrum De Mattelier, De Oude Calixtus, behorende tot de Stichting Oude Gelderse Kerken, Galerie Kunst in het Koetshuys, kortweg KiK genoemd, en Proeflokaal Brouwersnös. 

'Als het

aan ons

ligt 

krijgt 

deze

activiteit

zeker een

vervolg'


Een centrale rol voor beiaardier Wim Ruessink
Het bezoek aan De Oude Calixtus, officieel een rijksmonument, verdient een extra vermelding. Dit omdat voor deze gelegenheid beiaardier Wim Ruessink aanwezig was om bij iedere wandelgroep, die de in een laatgotische stijl gebouwde en in 1520 voltooide kerk bezocht.

Samen beklommen zij de toren om de bovenin aanwezige beiaard te bespelen. Een soort aubade, die niet alleen bij de deelnemende wandelaars, maar ook bij de op de Markt en in de Mattelierstraat aanwezige voorbijgangers bijzonder in de smaak viel.

De 56-jarige Ruessink uit Winterswijk is een bekend Nederlands musicus. Hij studeerde voorheen onder andere aan het Twents Conservatorium en volgde in de periode van 2008 tot 2012 niet alleen de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht, maar ook de opleiding tot beiaardier aan de Nederlandse Beiaardschool in Amersfoort. Ruessink is, naast cantor-organist bij de Protestantse Gemeente in Winterswijk, niet alleen als beiaardier maar ook organist. Hij speelt ook regelmatig in De Oude Calixtus in Groenlo. Een kerk waarvan de bouw in de dertiende eeuw van start ging en de voltooiing pas in de zestiende eeuw tot stand kwam. 

Heden ten dage herbergt de kerk nog een tweetal instrumenten met een cultuurhistorische waarde, te weten de beiaard en het eerste Flentrop orgel van na de Tweede Wereldoorlog. Zowel de beiaard als het orgel (gebouwd volgens de baroktraditie) worden regelmatig door stadsbeiaardier Wim Ruessink bespeeld.