Op bezoek bij Prinses Beatrix Dinxperlo. Foto: PR Eendracht Aalten

Op bezoek bij Prinses Beatrix Dinxperlo. Foto: PR Eendracht Aalten

Traktatie en campagne #fanvanfanfare

Muziek

Traktatie en campagne #fanvanfanfare

AALTEN - Op 26 november bestaat fanfare Eendracht Aalten 125 jaar. En wie jarig is trakteert! Om iets te geven aan de sector bedacht de club de campagne #fanvanfanfare. Met een tour door de regio vraagt de Aaltense fanfare aandacht voor alle fanfares: immaterieel erfgoed dat er zeker in het oosten van de Achterhoek ‘gewoon’ ontzettend bij hoort.

Met een promoteam bezocht de fanfare de repetitieavonden van de fanfares in de omliggende plaatsen. Deze clubs ontvingen naast wat lekkers een speciaal ontworpen ‘schildje’. Voorzitter Peter Kraaijenbrink daarover: “Monumenten hebben een schildje aan de gevel. Een schildje dat is aangebracht op een gebouw om aan te tonen dat het bescherming geniet als monument of als bewaarplaats van roerend cultureel erfgoed. Fanfares verdienen ook zo’n schildje. Achter zoveel muren van verenigingsgebouwen en repetitielokalen komt muziek écht tot leven. Dat zie je aan de buitenkant niet, maar er gaat zoveel moois achter schuil dat de aandacht vraagt. Fanfares zijn monumenten in beweging. Iets om te koesteren dus!”

Met deze symbolische actie bezocht de club de fanfares Sint Jan Meddo, Prinses Beatrix in Dinxperlo, Crescendo Ratum, Excelsior Barlo, Crescendo IJzerlo, Psalm 150 in Dinxperlo, Eendracht Winterswijk, Antonius in Vragender en Advendo Lintelo. Verschillende fanfares, maar met allemaal dezelfde passie voor fanfaremuziek en dezelfde gedrevenheid om de fanfare door te geven. Peter: “De fanfare hoort erbij, natuurlijk zijn wij #fanvanfanfare, maar we willen daarmee ook zeggen dat iedereen fan van fanfare mag zijn of worden. We willen dat onze sector groeit en bloeit. We zijn allemaal van betekenis op onze eigen manier, maar ook in vele opzichten op dezelfde manier. We vonden het verschrikkelijk om zolang stil te blijven in de afgelopen periode. We vonden daarom met onze verjaardag in het achterhoofd dit hét ideale moment om iets moois te doen voor deze fanfares.”

#fanvanfanfare maakt onderdeel uit van het project WEERKLINKEN. Binnen dat project vraagt Eendracht Aalten op meerdere manieren breed aandacht voor het erfgoed fanfare. Naast de regionale promotie ontwikkelde Eendracht Aalten een promotievideo die volgende week gelanceerd wordt. Met deze video wil de club landelijk aandacht vangen voor de fanfare. Ook is Eendracht Aalten ondersteuner van de aanvraag van stichting Cron voor het bijschrijven van de fanfare op de Inventaris Immaterieel Erfgoed. Stuk voor stuk initiatieven die bijdragen aan een breder podium voor fanfares.  

Traktatie voor Crescendo Ratum. Foto: PR Eendracht Aalten
Bij Psalm 150 Dinxperlo. Foto: PR Eendracht Aalten
Traktatie voor SInt-Jan Meddo. Foto: PR Eendracht Aalten
Eendracht bezoekt Advendo Lintelo. Foto: PR Eendracht Aalten