Jan Wijbrands en Henk Meerdink (rechts). Foto: Bernhard Harfsterkamp

Jan Wijbrands en Henk Meerdink (rechts). Foto: Bernhard Harfsterkamp

HMV wordt bondgenoot van de BBB

Algemeen

Henk Meerdink denkt aan een terugkeer in de gemeenteraad

Door Bernhard Harfsterkamp

AALTEN – Henk Meerdink Volksvertegenwoordiging (HMV), de lokale partij waarvan Jan Wijbrands nu het enige gemeenteraadslid is, is gepresenteerd als de eerste bondgenoot van de Boer Burger Beweging (BBB). Dat gebeurde op zaterdag 13 november tijdens een bijeenkomst van deze partij, die met één zetel in de Tweede Kamer zit. “Wij hebben ons eigen verkiezingsprogramma”, zegt Wijbrands, “maar hebben wel in grote lijnen het programma van de BBB onderschreven.”

Verkiezingen in met twee logo’s
De BBB wil nog niet met afdelingen en lokale lijsten aan de gemeenteraadsverkiezingen deelnemen. De voorbereidingstijd is daarvoor te kort. “Ze willen geen opportunisten aantrekken”, zegt Wijbrands. “Ze richten zich op de Provinciale verkiezingen, waarvoor ze voldoende tijd hebben om kandidaten goed te screenen.” Een bondgenootschap werd wel als mogelijkheid gezien. “Hun logo wordt bij de gemeenteraadsverkiezingen gekoppeld aan het onze”, zegt Meerdink. “Een soort lijstverbinding als het ware. De BBB verleent ondersteuning en helpt de campagne vorm te geven. Voor nieuwe mensen op onze lijst willen ze een kadertraining verzorgen.” De contacten met de BBB, waarvan Caroline van der Plas het gezicht is, verliepen via de voorzitter van de partij. “Ik ken hem al 25 jaar en sprak van de zomer al met hem over wat mogelijk is”, zegt Meerdink.

‘Boeren worden afgeknepen’
Het spreekt Meerdink aan dat de BBB benadrukt dat de landbouwsector zo belangrijk is voor de voedselproductie in Nederland en daarbuiten. Meerdink, die vorig jaar in de gemeenteraad plaats maakte voor Jan Wijbrands, wordt boos over hoe de boeren worden behandeld. “De boeren worden afgeknepen. Ze krijgen te weinig betaald voor het voedsel dat ze produceren. Dat leidt terecht tot onvrede bij de boeren.” Het verminderen van de regeldruk is een ander hoofdpunt van de BBB dat Meerdink zeer aanspreekt. Landelijk doet de BBB het in de peilingen goed en zou de partij bij nieuwe Tweede Kamerverkiezingen veel zetels winnen. Die winst gaat vooral ten koste van het CDA. Landelijke ontwikkelingen hebben altijd effect bij gemeenteraadsverkiezingen. Door bondgenoot te worden kan de HMV van deze populariteit profiteren. Meerdink vindt dat niet opportunistisch. “Wij liften mee met een landelijke partij. Daar is niks mis mee. Wij zullen het niet nalaten een grotere partij te worden.” Wijbrands wil het zelfs niet als meeliften bestempelen. “We staan samen voor dezelfde zaak.”

Als team de gemeenteraadsverkiezingen in
Net als de BBB is de HMV niet uitsluitend een boerenpartij. De partijen komen ook op voor de burgers die op het platteland leven. “Dat wil niet zeggen dat we de burgers in de dorpen en kernen tekort doen”, zegt Meerdink. De kandidatenlijst was al breed samengesteld en dat zal opnieuw zo zijn. “Ik ga samen met Jan Wijbrands als team de gemeenteraadsverkiezingen in”, zegt Meerdink. “Henk heeft zijn leven er aan gewijd om de spreekbuis van het buitengebied te zijn. Dat ga ik niet opgeven”, zegt Wijbrands. Meerdink sluit een terugkeer in de gemeenteraad dan ook niet uit. “Ik was de laatste boer in de gemeenteraad en misschien wel de eerste die terug komt.” “We hebben een eigen programma’, zegt Wijbrands, “Wij weten beter dan een landelijke partij wat hier leeft. Vooral Henk weet dat precies.”

Niet van de flanken
Op het gebied van de energietransitie is HMV progressiever dan de BBB. Op sociaal gebied heeft de partij laten zien aandacht te hebben voor de zwakkeren in de samenleving. “Wij zijn niet van de flanken”, zegt Wijbrands. “Wij zijn een duidelijke middenpartij. We willen wel buiten de gebaande paden denken. We zijn niet van de gemakkelijke oplossingen.” Meerdink is nog altijd teleurgesteld dat hij en de HMV de afgelopen jaren niet gehoord zijn. “Tegen de krimp en het verminderen van de woningbouw heb ik me altijd verzet. Nu kunnen er weer 800 woningen bijgebouwd worden in de komende jaren. De HMV heeft het al die jaren toch goed ingeschat. Dat mag wel eens gezegd worden.” Zeker door de partijen die de afgelopen jaren voor een andere koers kozen. Ook ten aanzien van de bedrijventerreinen zag Meerdink het anders. “Waarom geen bedrijventerrein langs de Hamalandroute bij Hemden? De poort van Europa.”