Team Buurtbemiddeling Aalten met Addy Donderwinkel (derde van links), Monique van Gelder (derde van rechts), politie Aalten en coördinator Myrthe Steenmeijer (vierde van links). Foto: PR
Team Buurtbemiddeling Aalten met Addy Donderwinkel (derde van links), Monique van Gelder (derde van rechts), politie Aalten en coördinator Myrthe Steenmeijer (vierde van links). Foto: PR

Nieuw in de gemeente Aalten: Buurtbemiddeling

Algemeen

AALTEN/DINXPERLO – Bij conflicten met buren die nog niet helemaal uit de hand zijn gelopen kunnen mensen contact opnemen met Buurtbemiddeling. Als de situatie binnen het kader van Buurtbemiddeling valt gaan goed opgeleide vrijwilligers van deze organisatie een gesprek op neutraal terrein regelen. “Wij dragen geen oplossing aan, die moeten de buren onder elkaar bedenken. We geven handvatten en tips en leiden de ontmoeting in goede banen. Als er afspraken zijn gemaakt gaan de buren huiswaarts. En ze gaan zich aan de afspraken houden. Na een week of acht informeren we hoe het gaat.” Aan het woord is Myrthe Steenmeijer, contactpersoon Buurtbemiddeling gemeente Aalten. 

Door Karin Stronks

Addy Donderwinkel, politie Aalten, en Myrthe Steenmeijer van Buurtbemiddeling vertellen over het initiatief dat vorig jaar oktober al is gaan lopen maar door alle maatregelen pas afgelopen oktober gelanceerd is in de gemeente Aalten. “Bij conflicten waar buren onderling niet kunnen uitkomen wordt in veel gevallen de politie gebeld. Wij gaan dan de buurt in om te proberen te bemiddelen. Vaak worden we als ‘partijdig’ gezien omdat we eerst contact opnemen met degene die een situatie meldt”, vertelt Addy. Myrthe vult aan: “Voor dergelijke gevallen zijn wij nu aanspreekpunt, ook om de politiemensen te ontzien. Twee vrijwilligers gaan na een melding eerst met de melder in gesprek, daarna wordt onaangekondigd een bezoek gebracht aan de buren over wie de melding is gedaan. We streven naar een gesprek tussen de beide buren op neutraal terrein.”

Buurtbemiddeling draagt geen oplossingen aan tijdens een ontmoeting tussen de buren. “Onze vrijwilligers begeleiden het gesprek, geven handvatten en tips maar de buren moeten zelf een oplossing bedenken waar ze beide tevreden over zijn, wat voor beide partijen haalbaar is. Ja het lijkt wel wat op mediation maar Buurtbemiddeling is specifiek gericht op woongenot en het voorkomen van burenruzies ”, aldus Myrthe. Er zijn tal van voorbeelden te noemen waar buren zich aan kunnen storen. Geluidsoverlast, pesten, roddelen, stankoverlast, intimidatie, overlast van dieren of parkeerproblemen. Dergelijke situaties kunnen uit de hand lopen. “Vaak komen buren er samen niet uit. De buur die klaagt wordt als onredelijk gezien, de partij die, ongewild misschien, voor overlast zorgt wuift de klachten weg. We adviseren dan om Buurtbemiddeling in te schakelen, voordat de situatie helemaal escaleert.”

Myrthe noemt een voorbeeld uit de praktijk: “We hebben eens een melder gehad die last had van een buurjongen die maar bleef drummen, tot ’s avonds laat. Niet dagelijks maar de buren vonden het heel vervelend. Zij hebben toen met elkaar afgesproken dat de jongen elke dag mag drummen tussen zes en zeven uur. De buren zijn tevreden en de drummer kan een uurtje per dag zijn gang gaan. Situatie opgelost en geen sluimerende irritaties.” 

Zijn er situaties waarin Buurtbemiddeling niet ingezet kan worden? Addy: “Nou, als er sprake is van ernstige agressie, bij criminaliteit en drugs- en alcoholproblematiek kan Buurtbemiddeling niet worden ingeschakeld. Bij situaties als deze moeten mensen toch echt de politie bellen.” Addy is blij met Buurtbemiddeling. “Als dit bij mensen bekend is en buren gaan er gebruik van maken zal Buurtbemiddeling ons zeker werk uit handen nemen. Onze tijd is kostbaar, daarom is dit initiatief heel welkom. Als Buurtbemiddeling helpt om conflicten op te lossen horen wij er verder niets over. Er wordt discreet met deze informatie omgegaan, de vrijwilligers hebben geheimhoudingsplicht. De situaties worden niet gedeeld.”

In Winterswijk loopt Buurtbemiddeling al een tijdje. Myrthe: “Het werkt daar heel goed. Het project is landelijk opgezet, sindsdien wordt zeventig procent van de conflicten in de buurt met begeleiding van Buurtbemiddeling opgelost.” Hoe wordt Buurtbemiddeling bekend gemaakt? Addy: “We hebben flyers die worden verspreid. We leggen ze bijvoorbeeld neer bij huisartsen, bij de bibliotheek, bij Figulus Welzijn en bij de wooncorporatie. We hopen dat mensen er ook over gaan praten en elkaar advies geven bij calamiteiten.” 

Buurtbemiddeling is een landelijk initiatief, op poten gezet door Jet van den Bos en Bianca Leussenkamp vanuit Humanitas. In de gemeente Aalten werkt Buurtbemiddeling samen met de politie, de gemeente Aalten, Humanitas en wooncoöperatie De Woonplaats. Deze organisaties kunnen mensen verwijzen naar Buurtbemiddeling. Myrthe Steenmeijer is aanspreekpunt voor de gemeente Aalten, er zijn negen goed opgeleide vrijwilligers die als neutrale partij worden ingezet bij conflicten. Buurtbemiddeling loopt in de gemeente Aalten vanaf oktober 2020 maar door de maatregelen rondom corona is het initiatief dit jaar oktober officieel gelanceerd. 


m.steenmeijer@humanitas.nl 
Tel.: 06-22071122