Merel in struik kardinaalsmuts. Foto: Han Bouwmeester
Merel in struik kardinaalsmuts. Foto: Han Bouwmeester

Actie aanplant vogelbosje met bessen

Algemeen

ACHTERHOEK - Na een succesvolle actie voor meer vogelbosjes op de Veluwe kunnen nu bewoners uit de regio Achterhoek en het Rivierengebied meedoen. Vogels kunnen geholpen worden met het aanplanten van vogelbosjes, dat zijn bosjes met vooral bes-dragende struiken zoals meidoorn, kardinaalsmuts, lijsterbes en Gelderse roos. Vogelbosjes zijn vaak te vinden op het erf maar ze kunnen ook worden aangeplant op over-hoekjes in dorpen en steden.

Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG) en Natuur en Milieu Gelderland (NMG) starten in de regio Achterhoek en het Rivierengebied een actie voor meer vogelbosjes waar iedereen die een over-hoekje heeft aan mee kan doen.  

Mensen die ongeveer 500m2 tot de beschikking hebben voor een vogelbosje kunnen meedoen met de actie. Tegen een eigen bijdrage van 0,40 eurocent per struik kan de beplanting worden aangeschaft voor de aanleg van een vogelbosje. Een adviseur van SLG bekijkt de aanvraag en stelt na goedkeuring het assortiment samen zodat het passend is in het landschap. De feestelijke uitdeeldag van de vogelbosjes in de Achterhoek is op 21 januari, in het Rivierengebied op 11 februari. 

Plan Boom
Actie vogelbosje is een initiatief van het landelijke project Plan Boom, dat in Gelderland wordt getrokken door Natuur en Milieu Gelderland en SLG. In de komende jaren draagt Plan Boom bij aan het planten van 1 miljoen bomen in Gelderland. Iedereen kan meedoen: overheden, buurtinitiatieven en grondeigenaren. Plan Boom wordt mede mogelijk gemaakt door de Nationale Postcode Loterij. Meer informatie: www.natuurenmilieugelderland.nl/projecten/plan-boom