Afbeelding

The Promise You Made - Cock Robin (1986)

Algemeen

The Promise You Made - Cock Robin (1986)

Trouw!

Op één van mijn vorige werkplekken kreeg ik te maken met een ongelofelijk lieve vrouw, die van de één op de andere dag compleet was veranderd. Ze kon moeilijk lopen, praten was erg lastig en ze kon niet meer thuis wonen. Ze was getrouwd, had kinderen, maar wat ze zich daar allemaal van kon herinneren, was een vraag. Haar man bleef haar trouw, ondanks ‘toestemming’ van de omgeving verder te gaan met zijn leven. Daar had ik bewondering voor, zijn trouw aan haar. Hij kwam wekelijks, nam haar vaak mee naar huis, hij liet haar niet vallen.

Natuurlijk is dat één van de afspraken waar je mee akkoord gaat als je trouwt, ‘tot de dood jullie scheidt’. Er zijn genoeg stellen die door een ziekte uit elkaar gedreven worden, wat dan vaak een scheiding tot gevolg heeft. In mijn omgeving ken ik een aantal stellen die met die harde realiteit te maken hebben, dat één van de twee ongeneeslijk ziek is en waarvan het verloop daarvan ook niet te voorspellen is. Daar hebben ze in de meeste gevallen jaren mee te maken en ook met de frustraties van de zieke partner. Frustraties die op verschillende manieren geuit kunnen worden, die niet altijd eerlijk of fair zijn, maar wel heel begrijpelijk. Je zult maar op relatief jonge leeftijd met een ongeneeslijke en mega ingrijpende ziekte te maken krijgen.

Cock Robin is een Amerikaanse band die mij begin 1986 van mijn stoel deed vallen toen ik hun single ‘The Promise You Made’ hoorde. Wat een geweldig nummer en dito tekst. ‘De Belofte Die Je Deed’, passend in deze context. ‘You’ll Be There In My Hour Of Need, You Won’t Turn Me Away, Help Me Out Of The Life I Lead’. Je zult mij niet verlaten, je blijft om mij te helpen. ‘Would We Become One, Or Divided In Two’, een prachtige zin met de ongetwijfeld vaak gestelde vraag, blijven we bij elkaar of scheiden onze wegen?

Je kunt heel gemakkelijk zeggen dat je er mee moet leren omgaan, maar als je er mee te maken krijgt, zal je mening ongetwijfeld anders zijn dan gedacht. Ik kan er absoluut niet over te oordelen, heb respect voor welk besluit iemand in een dergelijke situatie ook neemt, ondanks die mooie, maar niet altijd reële belofte, ‘The Promise You Made’.

40. The Promise You Made - Cock Robin