De mannen van Dutterwattoo. Foto: Annnemé Nawijn

De mannen van Dutterwattoo. Foto: Annnemé Nawijn

Dutterwattoo daagt wandelaars uit om 5000 kilometer te wandelen

AALTEN/DINXPERLO - Ook dit jaar doen de mannen van zanggroep Dutterwattoo mee met de mondiale actie Movember. Deze stichting vecht voor de gezondheid van de man. De groep bestaande uit Theo Stronks, Ed Nawijn, Henk Houwers en Gerard Nijman heeft net zoals vorig jaar weer een uitdaging bedacht; samen met alle deelnemers 5000 kilometer wandelen. Iedereen kan net als vorig jaar de hele maand november de Snorrentocht wandelen en daarmee meedoen aan de actie van Dutterwattoo. Daarnaast roepen de mannen op: “Laat je snor deze maand staan en wandel mee!”

Net als vorig jaar kan de hele maand november gewandeld worden voor het goede doel. Het startpunt van de wandelroutes is de Ahof in Aalten. Daar hangt een bak met papieren routes. Er kan gekozen worden uit de tocht van zes, twaalf of twintig kilometer. Voor de wandeltochten wordt een richtbedrag van vijf euro gevraagd om te doneren op de actiepagina van Dutterwattoo. Belangrijk is om de gelopen afstand te vermelden bij het doneren zodat berekend kan worden hoeveel kilometer er in totaal gelopen is. Dit jaar zullen de routes richting IJzerlo gaan. Naast dat de routes de hele maand beschikbaar zijn, is er op zondag 28 november een wandeldag met bijbehorend programma. 

De mannen zijn enthousiast over 28 november: “Het gaat een hele gezellige dag worden.” Deelnemers kunnen zondag tussen 9.00 en 12.00 uur starten. Men kan deze dag kiezen uit routes van 6, 12, of 20 kilometer.  “Bij terugkomst van de wandeltocht zal een kampvuur aangestoken zijn. Daar zullen wij nummers zingen. Ook zullen Jan van Eerden en Harry Eenink akoestisch muziek maken bij het kampvuur.” Kosten bedragen voor deze wandeldag 7.50 euro per persoon, inclusief koffie, thee en een warme kop soep en een broodje worst of hamburger gemaakt door de Worstenmakers. Deelnemers worden gevraagd zich van te voren aan te melden zodat rekening met inkopen gehouden kan worden. Aanmelden kan via dutterwattoo@gmail.com door het aantal wandelaars op te geven. 

'Beter goed 

gejat dan 

slecht bedacht, 

daarom heet 

het spel: 

Je zou het 

moeten weten'

Goed om te weten is dat als men de route van 20 kilometer bewandeld, men gebruik kan maken van de toiletten van het dorpshuus Lintelo. “De toiletten zijn iedere zondag opengesteld voor wandelaars van de twintig kilometer.” Op zondag 28 november zal daar ook koffie en thee geschonken worden. 

Ook dit jaar zal in de Albert Heijn in Aalten een inleverpunt voor statiegeldbonnen aanwezig zijn. Naast de wandeltocht organiseren de mannen ieder jaar een quiz op Facebook. In het verleden konden deelnemers raden waar een bepaalde foto gemaakt is in de omgeving Aalten. “We kregen het gevoel dat alle plekken wel gefotografeerd zijn.” Daarom bedacht de groep een nieuw spel. Ze zeggen lachend: “Beter goed gejat dan slecht bedacht, daarom heet het spel; Je zou het moeten weten.” In november worden op Facebook tien vragen over de zanggroep Dutterwattooo gesteld. “De deelnemers mogen hun creativiteit gebruiken om een origineel antwoord te geven. Uiteraard moet het wel het juiste antwoord zijn om punten te verdienen.” De deelnemer met de meeste punten wint en zal een passende beloning krijgen. Mensen die graag willen deelnemen worden gevraagd om een bedrag van drie euro te doneren.

De mannen kondigen nog een wedstrijdelement aan. “Iedereen die alle drie de afstanden loopt in de maand november, maakt kans op de titel Grand Slam 2021.” In totaal zullen er drie winnaars bekend worden gemaakt. Deelnemen kan door bij het doneren je naam en afstand te vermelden. “De winnaars krijgen een geheel verzorgde middag van ons aangeboden waarbij wij zullen gaan zingen.” Dutterwattoo benadrukt hoe blij ze zijn met alle medewerking van verschillende bedrijven en organisaties.

Begin november gaan de snor en de baard van de mannen eraf. "We dagen alle mannen uit om dit ook te doen. En we hopen natuurlijk dat we samen met alle deelnemers ons doel van 5000 kilometer gaan halen.” Het allerbelangrijkste vindt de groep het uiteindelijke doel van de actie; het bespreekbaar maken van onderwerpen zoals prostaatkanker. "Dat is echt waarvoor we het doen.”


https://movember.com/t/dutterwattoo?mc=1

 

De nieuwe bakken voor de wandelroutes gemaakt door cliënten van Estinea. Foto: PR