Voorlezen bij de kinderen thuis. Foto: PR

Voorlezen bij de kinderen thuis. Foto: PR

VoorleesExpress Aalten-
Dinxperlo zoekt vrijwilligers

Leesplezier overbrengen bij kinderen en ouders

AALTEN/DINXPERLO - De Bibliotheek Achterhoekse Poort vindt leesplezier heel belangrijk. Met de VoorleesExpress wil de Bibliotheek ervoor zorgen dat kinderen met een taalachterstand extra aandacht krijgen. 

Twintig weken lang komt er een vrijwilliger bij een gezin thuis om voor te lezen. Het uiteindelijke doel is om er samen met de ouders voor te zorgen dat taal en leesplezier een vaste plek in het gezin krijgen.

De Bibliotheek zoekt samen met Figulus Welzijn voor de regio Aalten-Dinxperlo vrijwilligers die het leuk vinden om bij een gezin thuis voor te lezen aan kinderen en spelenderwijs met taal bezig te zijn. De voorlezer van de VoorleesExpress brengt het enthousiasme over lezen graag over. De vrijwilliger gaat twintig weken lang wekelijks, op een vaste middag of avond voorlezen aan één of meer kinderen van twee tot en met acht jaar. 

Door interactief voor te lezen stimuleert hij/zij de taalontwikkeling, versterkt het gevoel voor taal en vergroot de woordenschat van deze kinderen. Daarnaast wordt samen met de ouders bekeken hoe zij uiteindelijk het stokje over kunnen nemen. Uiteraard staat de gezondheid van iedereen voorop. Zolang de coronamaatregelen gelden, worden de richtlijnen van het RIVM gevolgd. 

Wat biedt de Bibliotheek?
De vrijwilliger krijgt vooraf een korte training aangeboden van één dagdeel. Daarnaast wordt ondersteuning geboden bij het voorbereiden van de voorleessessies. Tijdens de voorleesperiode zijn er contactmomenten met zowel de projectleider als andere voorlezers.
Daarnaast is er jaarlijks een gezellige inspiratiebijeenkomst met andere vrijwilligers van de Bibliotheek. Ook tekent de voorlezer een vrijwilligersovereenkomst bij de Bibliotheek en krijgt hij/zij een gratis lidmaatschap aangeboden.

Aanmelden
Mensen die het leuk lijkt om als vrijwilliger voor de VoorleesExpress aan de slag te gaan of die graag nog iets meer informatie willen kunnen terecht op de website. Ook kan contact worden opgenomen met vrijwilligerscoördinator Mirjam Langelaar via telefoonnummer 088-0062929.


achterhoeksepoort.nl