Team IJzerlo bij de voormuur. Foto: Karin Stronks

Team IJzerlo bij de voormuur. Foto: Karin Stronks

Team IJzerlo aan de bak voor Zomer in Gelderland

Algemeen

IJZERLO – Donderdag 19 augustus is het zover, dan mag IJzerlo zich van de beste kant laten zien in het spektakel Zomer in Gelderland. Medio juli is de opdracht verstrekt, direct is Team IJzerlo, onder leiding van Gerard Helmink, gevormd en aan het brainstormen gegaan. Helmink: “In een ruimte van vijf bij vijf meter mogen wij de oude hoeve ’t Hoftijzer laten zien, een boerderij die in WO II is afgebrand en later weer is opgebouwd, en het boerenleven er omheen… Een mooie uitdaging!”

Door Karin Stronks

Vier weken heeft Team IJzerlo de tijd om een decor te bouwen met de gevraagde omgeving. Bertram Hoftijzer geeft aan: “Normaal gesproken moet je alles in één dag maken. Vanwege de regels rondom corona is dit jaar de opzet anders, we hebben meer tijd.” In een grote schuur is de bouwploeg druk bezig. De voormuur is prachtig. Met menie worden de rode bakstenen geschilderd waarna cementzand erover wordt gestrooid. “Om de kleur wat te vervagen.” 

Woordvoerders van Team IJzerlo zijn gekleed in knaloranje shirts. Wiljo Brusse glimlacht: “Ja mooi hè! We mogen ze nog houden ook!” Hij vervolgt: “Onze opdracht is om het boerenleven in IJzerlo te laten zien. Maar er is natuurlijk veel meer. We hebben onder ander een basisschool, het dorpshuus met beweegtuin, een bloeiend verenigingsleven, agrarische ondernemers en niet te vergeten het bedrijfsleven. We zullen daar zeker aandacht aan besteden.” 

Het naoberschap en saamhorigheid staan hoog in het vaandel in IJzerlo. Bo Kraaijenbrink, pr vrouw van Team IJzerlo: “Jong en oud, we zijn allemaal betrokken bij elkaar! We zullen ons van de beste kant laten zien. Helaas kunnen we de titel ‘Mooiste plaats van Gelderland’ niet meer halen. Tijdens de stormbaan-opdracht verloren we van Brummen… Bij onze thuiswedstrijd komt Team Silvolde op bezoek, we gaan er alles aan doen om die te winnen!” 

Zomer in Gelderland wordt in IJzerlo gehouden op het feestterrein aan de Huisstededijk. Opgeven is een must, dat kan via de website van Omroep Gelderland. Vanaf 16.45 uur is het terrein geopend, bezoekers moeten voor 17.45 uur aanwezig zijn. Alle gasten, behalve mensen uit één huishouden, moeten op de tribunes 1,5 meter afstand in acht nemen en iedereen heeft een zitplaats. Met de happening Zomer in Gelderland is een mooi bedrag te verdienen. Gerard Helmink: “Het bedrag wat wij winnen wordt gedoneerd aan het Openluchtspel, dat in 2023 weer wordt opgevoerd.”