Leerlingen Schaersvoorde aan het werk voor de nieuwe bibliotheek. Foto: PR

Leerlingen Schaersvoorde aan het werk voor de nieuwe bibliotheek. Foto: PR

Leerlingen Schaersvoorde bouwen mee aan nieuwe Bibliotheek

Algemeen

AALTEN - Het is bijna zover, op dinsdag 24 augustus gaan de deuren van de nieuwe bibliotheek Aalten voor het eerst open! De afgelopen tijd zijn veel mensen druk bezig geweest om van de nieuwe locatie aan het Lage Blik 28 een mooie, inspirerende plek te maken. Hierbij heeft de bibliotheek uit verschillende hoeken veel hulp gekregen, waaronder van leerlingen van het christelijk College Schaersvoorde (CCS).

De bibliotheek moet een fijne plek zijn waar iedereen zich thuis voelt. De Bibliotheek Achterhoekse Poort wilde dan ook zoveel mogelijk mensen betrekken bij de inrichting van de nieuwe locatie in Aalten. Eind november heeft ze de school benaderd met de vraag of de leerlingen iets zouden kunnen betekenen voor de nieuwe bibliotheek. Na een gesprek met de interieur architect, hebben een aantal scholieren de ideeën die hieruit voort kwamen, uitgewerkt, presentatiemeubels en ‘plantenkasten’. De leerlingen zijn van het begin tot het einde bij het proces betrokken. Samen met een docent hebben ze uitgerekend wat er aan materiaal nodig was en dit besteld.

Als eerste project hebben ze een aantal presentatiemeubels gemaakt. Voor het tweede project hebben de derdejaars leerlingen Niek Smees en Daan Jansen een aantal mallen gemaakt en zijn vervolgens aan de slag gegaan met het maken van de verbindingen voor de eiken stellingkasten. Daar hadden ze nog een flinke kluif aan. De jongens hebben bijna 600 halfhout verbindingen gemaakt met de bovenfrees en daarna nog 600 verbindingen met de domino machine. Daarna zijn alle halfhout verbindingen gelijmd en is alle hout geschuurd en afgewerkt.

“Het was een erg mooie klus die de jongens met veel plezier gemaakt hebben en wij hebben ze als docenten daarbij boven zichzelf zien uitstijgen. Dit zijn projecten waar we als school graag aan meewerken als het in het tijdpad in te passen is”, aldus docent Dick Hobé. Ook de bibliotheek is erg blij met het resultaat van deze mooie samenwerking, dat vanaf 24 augustus te bewonderen is in de nieuwe bibliotheek. 

Officiële opening
Op donderdag 9 september is de officiële opening van de nieuwe Bibliotheek Aalten en dat is reden voor een feest! De Bibliotheek viert dit uitgebreid in de weken na de opening, met een gevarieerd aanbod gratis activiteiten. Kijk voor het hele programma op www.achterhoeksepoort.nl of kom een kijkje nemen bij het Lage Blik 28!

Houten kasten voor de nieuwe bibliotheek gemaakt door leerlingen Schaersvoorde. Foto: PR