Meneer en mevrouw Wieggers met burgemeester Stapelkamp. Foto: Karin Stronks
Meneer en mevrouw Wieggers met burgemeester Stapelkamp. Foto: Karin Stronks

Meneer en mevrouw Wieggers 60 jaar getrouwd

Algemeen

AALTEN – Het is een feestelijk tafereeltje, meneer en mevrouw Wieggers-Ten Holder zitten buiten op het terras bij hun woning, burgemeester Anton Stapelkamp zit genoeglijk tussen hen in. Er is koffie met gebak, de dochter, schoonzoon en twee kleinzoons schenken om beurten in. Er worden herinneringen opgehaald, het onderwijs loopt als een soort rode draad door de gesprekken heen…

Door Karin Stronks

Meneer Wieggers herinnert zich nog goed het gebrom van honderden vliegtuigen die vanuit Duitsland overkomen. “Naderhand hoorden we dat Rotterdam was gebombardeerd. Ik was toen vijf…” Wieggers is de oudste van een gezin met elf kinderen, mevrouw komt uit een gezin van tien… “We leerden elkaar kennen op de fiets, tussen Aalten en Lichtenvoorde. We fietsten elkaar steeds voorbij en ja dan is er wel iets”, glimlacht Wieggers. 

Na vijf jaar verkering, waarin meneer zijn militaire dienst vervult en door hulp van meneer pastoor een studie kan volgen, zijn de twee getrouwd. Meneer Wieggers werkt op de Mulo, later Mavo in Lichtenvoorde, mevrouw heeft na de huishoudschool cursussen gevolgd en werkt een tijdlang op een internaat voor schipperskinderen in Amstelveen. “Later heb ik nog een tijdje op kantoor gewerkt bij Hulshof Herwalt in Lichtenvoorde en in Harreveld bij een psycholoog.” 

Ze krijgen drie kinderen, een zoon en twee dochters. De kinderen zijn behoorlijk uitgevlogen, de jongste dochter is getrouwd en woont in Londen. “Zij wilde na het halen van haar Vwo diploma een jaartje ‘freewheelen’. Ze is nog steeds niet teruggekomen, alleen af en toe tijdelijk…” De zoon heeft zich gesetteld in Nieuw Zeeland en is daar helikopterpiloot. De middelste dochter vertelt dat zij, zes jaar geleden, toevallig op dezelfde dag is afgestudeerd dan haar zoon. Het echtpaar Wieggers heeft vier kleinkinderen en twee achterkleinkinderen. 

Meneer Wieggers ‘komt van de boer’, zoals hij zelf zegt, en is erg handig. Hij heeft vrijwilligerswerk gedaan bij het repair café. Hij vertelt desgewenst: “Een feest zit er nog aan te komen, dan komen onze zoon en zijn vrouw uit Nieuw Zeeland ook over. Nee, we zijn er nooit geweest, het is zo ontzettend ver weg, 32 uur vliegen…”