Afbeelding

Voetnootjes Marco van Lochem, Earth Song - Michael Jackson

Algemeen

Earth Song – Michael Jackson (1995)

Hoe dan?

Onderzoek naar klimaatveranderingen en verontrustende rapporten, ze vinden plaats, maar er verandert naar mijn mening vrijwel niets om het verloop ten goede te keren. Vorige week maandag werd bekend dat het allemaal nog negatiever is dan voorheen werd gedacht. De zeespiegel stijgt en dat is slecht nieuws voor Nederland.

Aan de andere kant heb je de mensen die niet geloven in klimaatverandering, volgens wie het allemaal kletskoek is, geitenwollen sokken evangelie. Zij vinden dat we door moeten gaan met de levensstijl zoals we die nu hanteren, economie en groei boven de aanbevelingen in die klimaatrapporten.

Volgens mij is het van alle tijden dat deze twee groepen tegenover elkaar staan. Ik snap dat het voor beleidsmakers lastig is om keuzes te maken. Groei betekent dat mensen (meestal) meer te besteden hebben, dus dat is positief. Maar wat heb je eraan als we aan de andere kant de aarde waarop we leven aan het uitputten zijn. Zou je kunnen zeggen dat het kiezen voor de economie een korte termijn optie is, tegenover de lange termijn verwachtingen, als het gaat over het klimaat?

Michael Jackson bracht in 1995 een album uit met zijn grootste hits én een aantal nieuwe nummers, ‘HIStory’. Eén van die nieuwe liedjes is het monumentale ‘Earth Song’, een internationale grote hit. De openingszin is ‘What About Sunrise? What About Rain? What About All The Things That You Said We Were To Gain?’, Jackson vraagt zich voornamelijk af wat wij hebben gewonnen met de wijze waarop we met de aarde omgaan. ‘This Crying Earth’, dat zegt eigenlijk genoeg. Hij gaat verder met ‘What Have We Done To The World? Look What We’ve Done’, hij houdt ons een spiegel voor, maar komt hij ook met een oplossing? Nee, daarvoor is de lijst met zaken die verkeerd zijn te lang. ‘What About Elephants?’, ‘What About Crying Whales?’, ‘We’re Ravaging The Seas’, ‘Do We Give A Damn?’. Kan het ons wel wat schelen?

Volgens mij zal het altijd een probleem blijven om tot elkaar te komen, want het klimaatvraagstuk is al jaren actueel, zonder dat er echte grote oplossingen zijn toegepast. Krijgen onze kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen de rekening gepresenteerd voor onze levenswijze, het lijkt erop. Toch hoop ik dat er op korte termijn iets gaat gebeuren, waardoor het ten goede keert... maar ik ben er bang voor!

27. Earth Song - Michael Jackson